Kibarlığa göre fiyat tarifesi gelenek olma yolunda
Trabzon'da 10 yıldır çaycılık yapan ve müşterilerinin çay isteme şeklini beğenmeyen Turan Odabaş, pek çok ilde hayata geçirilen "kibarlığa göre fiyat tarifesi"ni uygulanmaya başladı.
Maçka ilçe merkezinde 10 yıldır çay ocağı işleten Turan Odabaş "Çay versene" diyenden 2 lira, "Çay gönder" diye seslenenden 1,5 lira, "Çay ver" diyenden 1 lira, 'Çay verir misin?' diye rica edenden 75 kuruş almaya başladı.
"O tarifede bir de sitem var"
Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çay ocağının kapısındaki camda yer alan fiyat tarifesini ilk kez gören müşterilerin dikkatle fiyatları incelediklerini söyledi.
Uygulamayla müşterilerinin kibarlaştığını ve samimi bir ortam oluştuğunu anlatan Odabaş, şöyle devam etti:
"İnsanların fiyat tarifesine baktıklarında kibar olarak çay söylemeleri hoşumuza gidiyor. Aslında o tarifede bir de sitem var. Tarifenin hemen altına 'Soğuk kalpten sıcak söz çıkmaz, acı sözden güzellik doğmaz' yazısını ekledim. Tanımadığımız müşteriler zaten gelir gelmez yazıyı görünce 'Çay verir misiniz?' diyorlar."
"1 bardak çaya 50 lira aldığımız oldu"
Fiyat tarifesi uygulamasına başladıktan sonra da ilginç diyaloglar yaşandığını aktaran Odabaş, "Bir arkadaşımız çay isterken 'Çay ver, çay getir' gibi kibar olmayan bir şekilde sipariş verdi. Daha sonra yanındaki arkadaşımız da kendisine içtiği 1 bardak çay için kibar olmadığı gerekçesiyle 50 lira vereceğini söyledi. Espiri ile karışık olmasına rağmen 1 bardak çaya 50 lira almış olduk." dedi.