Prof. Dr. Türkan Saylan, ölümünün 8'inci yılında anıldı

Cumhuriyet'in yetiştirdiği önemli kadınlardan biri olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin kurucu Genel Başkanı Profesör Doktor Türkan Saylan adına verilen Bilim ve Sanat Ödülleri, sahiplerini verildi. Sanat dalındaki ödül Arife Kalender ile Mehmet Fırat Pürselim, Bilim dalındaki ödüleyse Emine Eren Koçak layık görüldü.

Hayatını eğitim ve sağlığa adayan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, ölümünün 8'inci yılında anıldı.

Anma kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Dermeği tarafından, Türkan Saylan adına bu yıl 7'ncisi verilen Bilim ve Sanat Ödülleri de verildi.

İstanbul İş Sanat'ta yapılan ödül töreni ve anma gecesine çok sayıda davetli katıldı. Tören, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Aysel Çelikel'in konuşmasıyla başladı.

Törenin sunucusu İrfan Değirmenci ve ÇYDD'li gençler, Türkan Saylan'ın mektuplarını okudu.

Ardından Türkan Saylan'ın yaşamından kesitler sunan Nebil Özgentürk’ün hazırladığı "Türkan" adlı belgesel gösterimi yapıldı.

Gösterimin ardından ödül törenine geçildi. Sanat dalında öykü ödülünü "Dört İsmail Bir Leyla" eseriyle Arife Kalender ve "Akılsız Sokrates" eseriyle Mehmet Fırat Pürselim kazandı.

Bilim alanında verilen ödüle ise Doçent Doktor Emine Eren Koçak layık görüldü.

Ödül töreninin ardından Boğaziçi Caz Korosu gecede sahne aldı.

Türkan Saylan sabah da Zincirlikuyu'daki mezarı başında anma yapıldı. Törene dernek yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra "Kardelen Projesi"nde eğitim gören çok sayıda kız öğrenci katıldı.

Sevenleri, Türkan Saylan'ın mezarını çiçeklerle donattı.

Profesör Doktor Türkan Saylan, özeliklle halk arasında "Cüzzam" olarak bilinen "Lepra" hastalığı üzerine çalışmalar yaptı. Binlerce kişiye umut olan çalışmalarından dolayı uluslarası pek çok ödüle lâyık görüldü. 1989 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı ve uzun bir süre genel başkanlığını yaptı. Kardelen Projesi ile özelikle kız çocuklarının okuması için çalışma yapan Türkan Saylan, 2009 yılında Ergenekon tertibinde hedef alındıktan bir buçuk ay sonra hayata veda etti.

ulusalkanal.com.tr

türkan saylan