Meclis'te 20 vekil yokmuş!

23 nisan 1920 yılında Milli Mücadele Ruhu'yla açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden Cumhuriyet'i savunacak 20 milletvekili çıkmadı. Cumhurbaşkanı seçimini formaliteye dönüştüren birbirinin kopyası adaylar sahneye çıktı ancak Atatürk'ün 6 okuna sahip çıkacak bir aday gösterilmedi.

Meclis'te 20 vekil yokmuş!

Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum'un 27 Haziran akşamı Ulusal Kanal ekranlarında attığı o imza Türk Millet'ne umut verdi.

Birbirinin kopyası adaylarla Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitmek istemeyen milyonlar yeni bir aday çıkarılması için seferber oldu.

Gerekli olan 20 imza için demokratik kitle örgütleri Meclis kapısına dayandı.

Yurttaşlar, milletvekillerine "Cumhuriyet'in adayını çıkarın" diye isyan etti.

Ancak koltuk hesapları, parti içi çekişmeler, Cumhuriyet güçlerinin talebi olan Atatürkçü bir adayın Çankaya Köşkü'ne aday olmasına engel oldu.

CHP'den 21 milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'na imza vermedi. Ancak Cumhuriyetçi bir aday için de seferber olmadı. Sadece 6 milletvekili İhsanoğlu dayatmasına tepki gösterdi. Emine Ülker Tarhan'ı Çankaya Köşkü'ne aday gösterdi. İmza veren CHP'li vekiller; Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Mersin Milletvekili İsa Gök ve İstanbul Milletvekili Nur Serter oldu.

Eski Genel Başkan Deniz Baykal ve ekibi alternatif adaya destek vermeyerek bir kez daha Siyasal İslam'a yol verdi. Baykal, 2002 yılında milletvekili olamayan Tayyip Erdoğan'ın meclise girmesini sağladı, gereken yasal düzenlemelere onay verdi.

Deniz Baykal bu kez de 20 milletvekili girişimine destek olmadı. Laik, çağdaş bir adaya destek olmayarak Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'e çıkmasına onay verdi. Zira bütün anket sonuçları İhsanoğlu'nun Erdoğan karşısında şansı olmadığını gösterdi.

CHP kulislerinde gözler şimdi 11 Ağustos gününe çevrildi. Olası başarısızlık durumunda Kılıçdaroğlu'na alternatif hizipler kurma şimdiden başladı. Gelinen noktada Atatürk'ün Çankayası'na 2'si Amerikan İslamcısı birisi de PKK'nın adayı olan üç isim talip oldu.

ulusalkanal.com.tr

meclis tbmm emine ülker tarhan 20 vekil