Yüzlerce yıllık miras değer bekliyor

Bir zamanlar, bir tanesinin satışı, ocak şenlendirirdi. Şimdilerde dilimiz varmıyor ama unutulmaya yüz tuttu. Döşemealtı halılarından söz ediyoruz. Antalya'da Yörük kültürünün en önemli öğelerinden Döşemealtı halısı, bir de gelir kapısıydı. Yöre insanı yeniden değer görmesini ve bu kültürün yaşatılmasını istiyor.

Alı daha al, moru daha mor... Anadolu Yörük geleneğinin bin bir rengi ve motifi Antalya'nın Döşemealtı halısına can veriyor. Kovanlık köyü kadınları da, o cana can katıyor.

Kadınlarımızın ömürleri, ıstar dedikleri halı tezgahının başında geçti. Her ilmeği yarına umutlarla attılar. Bu eşsiz halılara, acı gözyaşlarını da, sevinç kahkahalarını da dokudular.

Koyun yünleri kadınlarımızın ellerinde iplik hale getiriliyor. Sonra doğada renginden yararlanılabilecek ne varsa onunla kaynatılıp renk veriliyor. Tezgahtaki yerini alan kendine has renkli ipliklerle yeni bir yolculuğa çıkılıyor. Gelenekten gelen motifler kadınlarımızın hafızalarından tezgaha geçiyor.

Döşemealtı'nda ve köylerinin de eskiden her evde halı tezgahı vardı. Şimdi giderek azaldı. Bunca hummalı ve zahmetli emeğin eskiden karşılığı vardı. Şimdilerde ise maalesef yok.

Bu duruma en çok kadınlarımız üzülüyor. Atalarından bu güne gelen bir geleneğin yok olmamasını ve halılarının tekrar değer görmesini istiyorlar.

Kovanlık Köyü Muhtarı Bekir Şimşek, "bu kültür yaşatılsın" diyor.

Eli kirkit tutan, ilmek dokuyan son nesil bu eşsiz sanatın geleceğe taşınmasını istiyor...

HABER: DEVRİM AŞKIN KARASOY - KAMERA: DEVRİM DÖNMEZ

ulusl.com.tr