750 bin öğretmen zorunlu rotasyona sessiz kalmayacak
Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu'ya giden öğretmenlerin 3 yıl olan görev süresi 4 yıla çıkıyor. Buna göre 20 yıl çalışmış öğretmenler de, okullar ve bölgeler arası yer değiştirecek. Öğretmenler tepkili
İlkay Akkaya / Ankara
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle memurlara 3 yılda bir “rotasyon” getirmek için çalışan hükümet, ilk adımı öğretmenler için attı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, öğretmenlere okullar ve bölgeler arasında yer değiştireceği “zorunlu rotasyon” getirmek için çalıştığı öğrenildi. MEB’in çalışmasına göre, 20 yıl çalışmış öğretmenler okullar ve bölgeler arası yer değiştirecek. Doğu ve Güneydoğu'ya giden öğretmenlerin 3 yıl olan görev süresi de 4 'e çıkıyor. MEB’in bu düzenlemesinin büyük tartışmalara neden olan dershaneler yasasına eklenecek bir maddeyle yapılacağı belirtiliyor.
'Önce atama yapılmalı'
MEB’in bu çalışması öğretmenler arasında tepkilere neden oldu. Öğretmenler “rotasyon” ile ailelerin parçalanacağını, ekonomik olarak sıkıntılar yaşayacaklarını belirtiyorlar. Öğretmenlerin örgütlü olduğu Türk Eğitim-Sen, rotasyona gidilmeden önce yeteri kadar öğretmen alımının yapılması gerektiğine işaret ediyor. MEB’in rotasyon çalışmasını Aydınlık’a değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öncelikli olarak rotasyon uygulamasının amacının ne olduğunun belirlenmesi gerektiğini söyledi. Koncuk, “Öğretmenlere ve diğer memurlara rotasyon konusu ucuz bir politika. Yeterli öğretmen ihtiyacını karşılamayan iktidarın rotasyon uygulamasıyla neyi çözeceğine karar vermesi lazım” dedi.
Hükümetin önce Türkiye’nin ihtiyacı kadar öğretmeni ataması gerektiğini eğer hala ihtiyaç varsa ondan sonra bu yolu değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Koncuk, “İktidar, yeteri kadar öğretmen alımı yapmıyor ondan sonra rotasyon uygulamasıyla sorunu çözmeye kalkışıyor. Bundan vazgeçmeliler” diye konuştu. Türkiye’nin eğitim öğretim problemini çözecek bir uygulama olmayacağının altını çizen Koncuk, “Ekonomik olarak öğretmenler zaten zor durumda. Bu uygulamayla öğretmenlerin iş verimi düşecektir, yeni parçalanmış aileler meydana gelecektir. 750 bin öğretmenimizin bu hadsiz uygulamaya sessiz kalması beklenemez. İktidarın bu sevdadan vazgeçmeli” dedi.
'Aklınızdan bile geçirmeyin'
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, eğitim emekçilerinin isteği dışındaki rotasyon uygulamalarının “sürgün” anlamına geleceği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Eşleri farklı işkollarında ya da özel sektörde çalışan on binlerce öğretmen bulunuyor. Eğitimin birikmiş sorunları 'öğretmenlerin mesleki deneyiminden yararlanacağız' yalanıyla, hayata geçirilmek istenen yeni sürgün politikaları ile çözülemez. MEB, attığı her adımda öğretmenleri mağdur etme politikasından vazgeçmeli, eğitimin acil çözüm bekleyen sorunları ile ilgilenerek asıl işine odaklanmalıdır.”