Türkiye ekonomisi yüzde 5,1 büyüdü

Türkiye'de ikinci çeyrek büyüme performansı, piyasa beklentilerinden zayıf geldi. Türkiye İstatistik Kurumu, nisan-haziran dönemine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi yüzde 5,1 büyüdü.

Büyüme rakamları açıklandı. Türkiye'nin ekonomisi beklentilerin altında büyüdü. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla yüzde 5,1 arttı.

Verileri Türkiye İstatistik Kurumu paylaştı. Nisan-Haziran dönemine ilişkin "Büyüme Anketi"ne katılan 13 ekonomistin beklentisi yüzde 5,4'tü. Ancak ikinci çeyrek tahminin altında kaldı. Büyüme 5,1 olarak gerçekleşti.

Takvim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla zincirlenmiş hacim endeksi, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,5 arttı. Bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 2,1 yükseldi.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörü yüzde 4,7, sanayi sektörü yüzde 6,3, inşaat sektörü yüzde 6,8 büyüdü.

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların toplam nihai tüketim harcamaları da yüzde 3,2 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 4,3 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,5, ithalatı ise yüzde 2,3 arttı. İşgücü ödemeleri de 10,8 artış gösterdi.

ulusal.com.tr

türkiye ekonomi