O Mahkemeler artık yok

Özel mahkemelerin kaldırılmasını öngören yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Yasa kısa bir sürede Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

O Mahkemeler artık yok

CumhurbaşkanıAbdullah Gül, özel mahkemelerin kaldırılmasını öngören yasayı onayladı.

Onaylanan yasa çok kısa bir süre içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasa CMK 250'nci maddesiyle görevli mahkemelerin ellerindeki dava dosyalarına bakmaya devam etmesini öngören geçici maddeyi kaldırıldı. Dolayısıyla özel görevli mahkemeler kapatıldı. Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesiyle görevli mahkemeler de ortadan kalktı.

Yasa, özel mahkemelerde görülmekte olan davaları yakından etkileyecek. Özel mahkemelerin kapatılmasıyla birlikte bu mahkemelerdeki dosyalar, normal ağır ceza mahkemelerine devredilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde dosyalara bakacak yeni mahkemeler belirlenene kadar, suçlama konusu ilin genel görevli mahkemesi tarafından karar verilebilecek.

Yasada herhangi bir düzenleme yapılmadığı ve Anayasa Mahkemesi 10 yıl tutukluluğu uzun bulduğu için, tutuklulukta azami süre 5 yıl olarak uygulanacak.

Yasa, özel görevli savcıların soruşturma usullerini de ortadan kaldırıyor. Soruşturma sürecinde "kısıtlama kararı" verilemeyecek.

Adli dinlemelere de sınırlama getirildi. Yasa ile artık dinleme kararlarını ağır ceza mahkemeleri, oy birliğiyle alacak. Eski uygulamada mahkeme kararlarıyla sınırsız uzatılabilen dinlemeler uzatmalarla birlikte 6 ayı geçemeyecek.

ulusalkanal.com.tr

abdullah gül cumhurbaşkanı Resmi Gazete