Türkiye PYD ile işbirliği yapacak mı? Türk diplomatik yetkililerinden açıklama

ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilci Yardımcısı Brett McGurk'ın "PYD ile sahada irtibat söz konusu" açıklamasının ardından "Türkiye PYD ile işbirliği yapacak mı?" sorusu gündeme geldi. Türk diplomatik yetkilileri, Türkiye'nin PYD ile işbirliği yapar konuma düşmeyeceğini vurguladı. Bölgedeki en güçlü istihbarat ağının Türkiye'de olduğunu vurgulayan yetkililer "PYD ile aynı havuzda olmayız" dedi.

Türkiye PYD ile işbirliği yapacak mı? Türk diplomatik yetkililerinden açıklama

Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'deki kara gücü PKK'nın Suriye kolu PYD... Bunu geçen hafta Türkiye'ye gelen ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilci Yardımcısı Brett McGurk da açıkladı, PYD ile ortak çalışıyoruz" dedi.

Bu beyanın ardından, "ABD ile anlaşma yapan Türkiye PYD ile dolaylı müttefik mi olacak?" sorusu gündeme geldi.

Türk diplomatik kaynakları PYD ile yan yana gelinmeyeceğini, istihbarat paylaşımı da yapılmayacağını vurguladı.

Hürriyet gazetesine konuşan diplomatik yetkililer Türkiye'nin asla PYD ile yan yana gelmeyeceğini söyledi. Türkiye'nin bölgedeki en etkili istihbarat ağına sahip ülke olduğuna dikkat çeken yetkililer buna, 24 Temmuz'da IŞİD mevzilerine yapılan bombardımanını örnek gösterdi.

Türkiye'nin bazı bilgileri ABD ile paylaştığını belirten diplomatik yetkililer, PYD'nin ise bu havuza ortak olamayacğını ifade etti. Diplomatik yetkililer şöyle konuştu: "ABD uçaklarının sınır hattı boyunca IŞİD’e yönelik operasyonlarında Türkiye’nin paylaştığı istihbaratlar önemli rol oynuyor. Bu nedenle PYD’nin gösterdiği yerleri bizim kendi istihbarat havuzumuza dahil etmemiz söz konusu olamaz. PYD ile işbirliği yapıyoruz durumuna düşmeyiz. Bunu zaten ABD’de de biliyor."

Bir yetkili ise ABD'nin, Türkiye'nin ilettiği "vurulacak hedefler" bilgilerini PYD'ye iletebileceğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr