Irak'ta tansiyon yüksek

Irak hükümetinin El Kaide terör örgütüne karşı başlattığı geniş çaplı operasyona, teröristler bombalı saldırılarla yanıt verdi. Başkent Bağdat'taki terör saldırılarında 20 kişi hayatını kaybetti. El Kaide'nin Felluce ve Ramadi kentlerinin bazı bölgelerinde kontrolü ele geçirmesi üzerine Irak ordusu, bölgede hava operasyonları düzenledi.

Irak'ta tansiyon yüksek

Irak Ordusu, El Kaide'ye bağlı Irak Şam İslam Devleti adlı terör örgütüne yönelik başlattığı kapsamlı operasyonlarda bir haftayı geride bıraktı.

El Kaide'de de operasyona bombalı saldırılarla karşılık verdi. Başkent Bağdat'ta ticari merkezlere ve Şii'lerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelere bomba yüklü araç ve yol kenarına yerleştirilen bombalar ile saldırı düzenlendi, 20 kişi hayatını kaybetti.

Irak'ın batısındaki Anbar vilayetinde ise hükümet birlikleri ile El Kaide arasındaki çatışmalar yaşandı. Ramadi ve Felluce'de bazı bölgelerin El Kaide denetimine girmesi üzerine Irak hükümeti harekete geçti. Hava kuvvetleri, Ramadi kentine hava operasyonu düzenledi. Operasyonda 25 El Kaide militanının öldüğü kaydedildi.

Irak Başbakanı Nuri Maliki, Felluceliler'e militanları kentten kovmaları için çağrı yaptı.

Diğer yandan, Felluce ve Ramadi'de çatışmaların arasında kalan halk evlerini terketmeye başladı.

Operasyonlara Sünni aşiretlerin de destek verdiği belirtildi. İran da operasyonlara desteğini açıkladı. İran Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Muhammed Hicazi, "Talep durumunda Iraklılara danışmanlık ve teçhizat desteği sunabiliriz" dedi.

Anbar vilayetinde çatışmalar geçtiğimiz pazartesi günü ordunun Sünni Arapların protesto kampına düzenlediği baskın sonrası şiddetlendi.

ulusalkanal.com.tr