Yunanistan’da bankalar 1 hafta kapalı

Yunanistan'da bankalar bugünden itibaren 1 hafta süreyle kapalı olacak. Bankalardan günlük 60 Euro nakit çekme sınırlaması da gelebilir. Bu yüzden tedirgin olan halk ATM'ler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da Avrupa Komisyonu Başkanı'nı arayarak mali yardımların süresinin uzatılması için destek istedi

Yunanistan’da bankalar 1 hafta kapalı

Ekonomik krizdeki Yunanistan yarın IMF'ye 1,6 milyar Euro'luk ödeme yapmak zorunda. Bu nedenle komşu zorda. Bankalar kapatıldı, nakit çekmeye sınırlama getiriliyor. Halk ise tedirgin, ATM'lere koşuyor.

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ı kurtarma programını uzatmayı reddetti. Yarın IMF'ye olan borç ödenmezse Yunanistan`a IMF de yardım etmeyecek.

Tüm bu gelişmeler üzerine Yunanistan Mali İstikrar Konseyi toplandı. Bankaların bugünden itibaren bir hafta süreyle kapatılmasına karar verildi. Bankaların 5 Temmuz referandumuna kadar kapalı kalması bekleniyor.

Öte yandan Yunanistan'daki her bir banka için günlük 60 Euro'luk nakit çekme limiti getirilmesi bekleniyor. Ülke içi ya da dışına hesap hareketlerine de sınırlama gelebilir. Bu nedenle halk tedirgin. Hesaplara getirilecek sınırlama sebebiyle ATM önlerinde uzun kuyruklar oluşuyor. Yunan bankalarından çekilen paranın 1.5 milyar euroya ulaştığını belirtiliyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile telefonla görüştü. Çipras mali yardım programının süresinin uzatılması için destek istedi.

Jean-Claude Juncker ise kreditörlerle müzakerelerden çekilerek referanduma gitme kararı alan Yunanistan'a eleştirilerde bulundu. "Anlaşma için gösterdiğim tüm çabalardan sonra kendimi biraz ihanete uğramış hissediyorum" dedi.

Yunanistan ve yabancı kreditör arasındaki görüşmelerin sonuçsuz kalması doları da hareketlendirdi. Dolar küresel piyasada 2.70'in üzerini gördü. Ülkenin Euro bölgesinden çıkma riskinin artması nedeniyle Avrupa borsalarının vadeli işlemleri geriledi.

ulusalkanal.com.tr

yunanistan ekonomik kriz bankalar