Madenden kazandığını hayvancılığa yatırdı

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde uzun yıllar madencilik yapan iş adamı Mehmet Yılmaz, ABD'den 4 yıl önce bin 300 büyükbaş hayvan getirerek 30 milyon liralık yatırımla kendi köyüne kurduğu tesiste yılda 10 bin ton süt üretiyor

Madenden kazandığını hayvancılığa yatırdı

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, girişimci iş adamı Mehmet Yılmaz, uzun yıllar içinde bulunduğu madencilik sektöründen kazandığı parayla 4 yıl önce hayvancılıktesisi kurdu. ABD'den getirdiği bin 300 hayvanı 2 bin 800'e çıkaran girişimci, günlük 30 ton süt üretiyor.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıldır madencilik alanında ticaret yaptığını, 2012 yılında bu sektörden elde ettiği kazancıyla kendi köyü olan Derbent'e hayvancılık üzerine tesis kurmaya karar verdiğini söyledi.

Tesis kurmak için aynı yıl araştırmalara başladığını belirten Yılmaz, "Türkiye'deki tesisleri gezdikten sonra hayvancılık sektöründe ileri düzeyde olan Avrupa ve Amerika'ya giderek araştırmalar yaptım. Amerika'da hayvancılık üzerine 25 tesiste incelemede bulundum." dedi.

Yılmaz, süt hayvancılığıyla ilgili işletmecilik modellerini belirlediklerini ve hazırladıkları proje çerçevesinde 2013'te 30 milyon liralık yatırımla köyünde büyük bir tesis kurduğunu kaydetti.

Süt üretiminde 14. sıradalar

ABD'den süt verimi yüksek ırklardan bin 300 büyükbaş hayvan getirdiklerini ve 150 dönüme kurdukları 60 bin metrekarelik tesiste hayvancılığa adım attıklarını ifade eden Yılmaz, "Hayvancılık için büyük bir yatırım. Tesiste şu anda 20'si idari ve veteriner olmak üzere 80 kişi çalışıyor. Üç vardiya şeklinde çalışan personelin çoğunluğu kadın. Günde 30 ton süt üretiliyor. Yılda 10 bin tonun üzerinde üretim yapıyoruz. Süt üretiminde Türkiye'de 14. sıradayız.

Ayrıca modernizasyon ve kalitede de 3. sıradayız. Hayvan sayımız 2 bin 800'e ulaştı. Bunların bin 100'ü sağımlık, 600'ü dana, geri kalanlar ise düve ve buzağı." diye konuştu.

Yılmaz, damızlık büyükbaş hayvan üretmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bugün ABD'den düve getirmenin maliyeti 3 bin 600-3 bin 700 dolar. Bu yüksek bir rakam. Biz paramızın ülkemizde kalmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çatıya döşenen panellerle güneşten üretilen elektrik sayesinde tesisin tüm ihtiyacının karşılandığını vurgulayan Yılmaz, geri kalan elektriği de sattıklarını sözlerine ekledi.

Kütahya hayvancılık tesis Tavşanlı