Son referandum anketinin sonucu ve kararsız seçmenin referandum oyu belli oldu

Gezici Araştırma Merkezi halk oylamasının sonucunu belirleyecek olan kararsız seçmenin yüzde 68'in 'Hayır'a yakın olduğunu açıkladı. Ayrıca ankete göre yüzde 51.6 ile Hayır önde gidiyor.

Son referandum anketinin sonucu ve kararsız seçmenin referandum oyu belli oldu

Anayasa değişikliği halk oylamasına 22 gün kala Hayır oylarının önde olduğu bildirildi. Gezici Araştırma Merkezi tarafından yapılan son araştırmada Hayır oylarının yüzde 51,6 seviyesinde olduğu, seçime katılımın yüksek olması durumunda bu oranın yüzde 54’e kadar yükselebileceği vurgulandı. Kararsızların yüzde 68’inin “Hayır”a daha yakın olduğu gözlenirken, 1 Kasım’da AKP’ye oy veren seçmenin yüzde 18’inin “Hayır” oyu vereceği ifade edildi.

Aydınlık'ın haberine göre, Gezici Araştırma Merkezi Sahibi Murat Gezici 16 Nisan halk oylaması ile ilgili olarak yaptıkları anket sonuçlarını Aydınlık’a değerlendirdi. “Evet” diyen AKP seçmeninin yarısından fazlasının oylanacak anayasa değişikliğinin içeriğini bilmediğini kaydeden Gezici, değişikliği öğrenenlerin “Evet”ten uzaklaşıp “Hayır”a yöneldiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP yöneticilerinin “Evet” oylarının geride olduğunu bildiklerini, bu nedenle de halk oylamasını genel seçim havasına döndürmeye çalıştıklarını vurgulayan Gezici, “Araştırmamızın sonucuna göre MHP’nin yüzde 70’ine yakın kesimi ‘Hayır’ diyor. 1 Kasımda AKP’ye oy veren seçmenin yüzde 18’i ‘Evet’ demiyor. Ayrıca kararsız olduğunu belirten seçmenlerin de yüzde 68’i Hayır’a yakın” dedi.

BÜYÜK ŞEHİRLER BELİRLEYİCİ

Halk oylamasında en çok kararsız oyun İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Manisa, Sakarya gibi illerde olduğunu ifade eden Murat Gezici, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde yurt gezilerinden çok televizyon programları ile bu illerdeki kararsızları etkilemeye çalışacağını tahmin ettiğini söyledi.

ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK

Sandığa gitmeyenlerin çoğunluğunun referandum sonucunun “Evet” çıkacağına ilişkin bir algısı bulunduğuna dikkat çeken Gezici, “Bunlarda kendisi gitse de gitmese de bu durumun değişmeyeceğine ilişkin bir önyargısı bulunmaktadır. Araştırma kapsamında en dikkat çekici noktalardan biri ise sandığa gitmeyen seçmenin oranlarının yüzde 17 – 18’e çıktığı görülüyor. Bunlardan yaklaşık yüzde 55,6’sı sonuçların kendisinin vereceği bir oy ile değişmeyeceğine inanmaktadır. Sandığa gitmeyen halk “öğrenilmiş çaresizlik”yaşamaktadır. Öğrenilmişlik çaresizlik; öğrenme psikolojisinin temel konularından biridir. Öğrenilmişlik çaresizlik, genelde kişilerin bazı durumlarda çok sayıda başarısızlık yaşayarak tekrar yapsa da olayların kendi kontrolünde olmadığını, o konuda bir daha asla başarıya ulaşamayacağını düşünüp, tekrar deneme cesaretini kaybetmesidir” diye konuştu.

Murat Gezici yaptıkları araştırmanın sonuçlarını şöyle anlattı:

HAYIR YÜZDE 51,6, EVET YÜZDE 48,4

Referandum tercihi eğitim düzeyi ile doğrudan bağlantılı. Eğitim düzeyi azaldıkça “Evet” yönünde oy kullanma oranının bariz bir şekilde artıyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe “Evet” diyenlerin oranı bariz bir şekilde düşüyor, “Hayır” artıyor.

AKP’NİN BEŞTE BİRİ, MHP’NİN YÜZDE 70’İ HAYIR’CI

AKP’ye oy veren seçmenlerden “Evet” vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 81,9. MHP’ye oy veren seçmenlerden “Evet” otu vereceklerini belirtenler 18,9’da kalırken MHP seçmeninin yüzde 66,7’si “Hayır” oyu vereceğini ifade ediyor. MHP’deki kararsız oranı ise yüzde 14.

SANDIĞA KATILIM

16 Nisan 2017 referandumda yurtiçi ve yurtdışı genelinde yaklaşık 58 milyon 266 bin 349 kişinin oy kullanması bekleniyor. Ancak yapılan araştırmalar doğrultusunda seçmenin yaklaşık yüzde 17’sinin sonuçların değişmesinde etkili olacağını düşünmediği için sandığa gitmeyeceği tahmin ediliyor. Sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 12’ye inerse “Evet” oyları yüzde 46,1’e düşerken “Hayır” oyları yüzde 53,9’a yükseliyor.

PARLAMENTER SİSTEM İSTENİYOR

Araştırmada vatandaşlara istedikleri sistem de soruldu. Vatandaşların yüzde 53’ü mevcut parlamenter sistemin sürmesini isterken, yüzde 37’si başkanlık, yüzde 8’i de partili cumhurbaşkanlığından yana olduğunu belirtti. AKP’li seçmenin yüzde 17,7’si parlamenter sistemi isterken, MHP seçmeninin yüzde 75,2’si de parlamenter sistemi tercih etti.

YÜZDE 44 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ BİLMİYOR

Araştırmaya katılanların yüzde 44,1’i yapılacak anayasa değişikliği konusunda bilgisi olmadığını belirtirken bu oran AKP’li seçmende daha yüksek seyretti. 1 Kasım’da AKP’ye oy veren seçmenin yüzde 52,6’sının anayasa değişikliğinin içeriğinden habersiz olduğu ortaya çıktı.

Gezici Araştırma Kurumu’nun araştırmasına göre şu anda ülkemizin en büyük sorunu şunlar:

ulusalkanal.com.tr

başkanlık referandum referandum anketi