ABD'den İncirlik Üssü açıklaması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanının "İncirlik Üssü ABD’ye kapatılabilir" sözlerine ABD cephesinden art arda yanıtlar geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, PYD'yi kastederek; "İncirlik Üssü IŞİD’e karşı etkin biçimde savaşan gruplara hava desteği vermemizi sağlıyor" dedi. Amerika'nın eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson de üssün kapatılması durmunda "büyük bir kriz" çıkar tehditini savurdu.

ABD'den İncirlik Üssü açıklaması

Ankara ile Washington arasındaki PYD geriliminin üstüne şimdi de İncirlik restleşmesi eklendi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Şeref Malkoç'un “İncirlik Üssü ABD’ye kapatılabilir” sözlerine ABD cephesi peş peşe yanıtlar verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İncirlik Üssü sayesinde IŞİD'e karşı savaşan gruplara hava desteği verdiklerini belirtti. Toner, “İncirlik’i kullanmamıza izin vermesinden çok memnunuz. Bu açıklamayı biliyorum. Bizim için endişe olduğunu düşüneceğimiz bir devamı geldiğini görmedik" ifadelerini kullandı.

ABD cephesinden ikinci yanıt eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'dan geldi. Pearson, İncirlik Üssü’nün kapatılmasının sonuçlarının “çok ciddi” olacağını söyledi ve iki ülke arasında çok büyük bir krize yol açacağının altını çizdi.

Pearson, Amerikan halkının İncirlik’in ABD’ye kapatılmasını “kabadayılık” olarak algılayacağını ve Amerikan Kongresi’nden gelecek tepkinin son derece olumsuz olacağını kaydetti. İncirlik’te bulunan Amerikan atom bombaları konusunda bilgisi olmadığını belirten Robert Pearson, “ABD her ne tür silahı varsa alır götürür” dedi.

Eski büyükelçi böyle bir durum karşısında IŞİD ile mücadele ve Suriye’de barış yönündeki çabaların da olumsuz etkileneceğini de ileri sürdü.

Amerika Başkanı Obama'dan sonra Dışişleri de Türkiye'ye bombardımanı durdur çağrısı geldi. ABD Dışişleri Sözcüsü Toner, Türkiye’nin Suriye’de PYD'ye yönelik bombardımanı durdurması yönündeki çağrının, varılan ateşkesin ışığında bir kez daha yenilendiğini belirtti.

ulusalkanal.com.tr