Rusya'nın bu girişimi ABD'yi rahatsız etti

Rusya'nın İran'a SU 30 tipi savaş uçağı satma girişimi ABD'de rahatsızlığa neden oldu. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Thomas Shannon, satışı engellemek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde veto haklarını kullanacaklarını açıkladı.

Rusya'nın bu girişimi ABD'yi rahatsız etti

İran'ın yapacağı askeri ve sivil alımlar, ABD ile Rusya'yı karşı karşıya getirdi. Rusya'nın İran'a savaş uçağı satışına ABD veto geldi.

Ambargo nedeniyle uzun yıllardır yaşlı uçaklar kullanmak zorunda olan İran, sivil hava taşımacılığı için yaklaşık 500 yeni uçağa ihtiyaç duyuyor. Ekonomik yaptırımların kaldırılmasıyla sivil havacılık için harekete geçen İran, Avrupalı yolcu uçağu üreticisi Airbus’a liste fiyatı 27 milyar doları bulan 118 uçak siparişi verdi. İran medyasına göre Amerikalı uçak üreticisi Boeing’e de 100 uçak siparişi verilecek.

İran sivillerin yanı sıra askeri uçaklarını da yenilemeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Rusya ile SU-30 tipi savaş uçağı alımı görüşmelerine başlanmıştı. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan geçen ay Rus yetkililerle yaptıkları görüşmelerin imza aşamasına geldiğini açıklamıştı.

Dehkan, Rusya'dan alınan S-300 hava savunma sistemlerinin ilk bölümünün bu yılın ilk çeyreğinde teslim edileceğini de belirtmişti.

İran ile Rusya arasındaki anlaşmaya ABD'den veto geldi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Thomas Shannon, yıl içinde imzalanması beklenen anlaşmayı engelleyeceklerini açıkladı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullanarak satışa izin vermeyeceğini söyleyen Shannon, "Savaş uçağı satışının onayını engelleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Shannon yıl sonunda sona erecek olacak İran Yaptırımları Yasasını tekrar uzatabileceklerini de bildirdi.

ulusalkanal.com.tr

abd rusya iran BMGK