RTÜK ceza gerekçelerini açıkladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Halk TV ve Tele 1 kanalına verilen 5 günlük yayın durdurma cezalarına ilişkin açıklama yaptı. Halk TV yayınında Barış Pınarı Harekarında Türkiye'nin işgailci gibi gösterildiği ve bu ifadelerin tekrarlandığı vurgulandı. Tele 1 yayınında ise toplumu kin ve düşmanlığa sevk eden yorumlar yapıldığı kaydedildi. Her iki kanalın bu konularda daha önce uyarıldığı da hatırlatıldı.

RTÜK ceza gerekçelerini açıkladı

RTÜK, Halk TV ve Tele 1’e verilen cezanın gerekçesini açıkladı. Yaptırım kararlarının 6112 sayılı Kanun’a göre alındığı belirtildi.

Halk TV’de yayınlanan ‘Medya Mahallesi’ programında Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef alındığı, rencide edici ve hafife alıcı nitelikte sözler kullanıldığı vurgulandı.

Ahmet Şık’ın ifadeleri uzman raporuyla tespit edildi. Programda TSK işgalci güç olarak gösterildi. RTÜK açıklamasında başarıyla süren operasyonların karalanmak istendiğine dikkat çekti.

Kanalın daha önce uyarıldığı ancak dikkate alınmadığı kaydedildi. Zira benzer söylemlerde Ayşenur Aslan'ın da bulunduğu belirtildi.

RTÜK Tele 1 kanalına verilen cezaya ilişkin de açıklama yaptı. ‘Gün Başlıyor’ programında sunucu Can Ataklı’nın konuşmaları incelendi. Uzaktan eğitim kapsamındaki derslerin birinde başörtülü bir öğretmenin yer almasının "çok yanlış ve facia" olduğu şeklinde yorumlanması sakıncalı bulundu.

Kin ve nefret temelinde kışkırtıcı, ayrıştırıcı ve hedef gösteren nitelikte yayın yapıldığı tespit edildi. Kanala yapılan bildirime rağmen, aynı söylemin birkaç kez daha tekrarlandığı hatırlatıldı. Uyarılar dikkatte alınmadığı için TELE 1'e 5 gün yayın durdurma cezası verildi.

ulusal.com.tr

halk tv Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Tele 1