Almanya'dan tank firmasına engel

15 Temmuz darbe girişiminde sonra Türkiye'nin talep ettiği askeri malzemeleri vermeyen Almanya bir Alman silah üreticisinin Türkiye'de kurmayı planladığı tank fabrikasını da veto etmeye hazırlanıyor. Gerekçe ise Alman teknolojisiyle üretilen silahların PKK'ya karşı kullanılacak olması.

Almanya'dan tank firmasına engel

Alman silah üreticisi Rheinmetall'in Türkiye'de kurmayı planladığı tank fabrikasını, Alman Meclisi PKK'ya yönelik operasyonlar nedeniyle veto etmeye hazırlanıyor.

Duseldorf merkezli firmanın uzun süreden beri Türkiye'de tank fabrikası kurmaya çalışıyor. Firma, Türkiye'de BMC ve Malezyalı Etika Strateji Holding ile ortak iş yapmak istiyor. Ancak Alman meclisinin bu girişime izin vermeyeceği belirtiliyor.

Alman yetkililer olası gerekçe olarak Alman teknolojisine sahip silahların Güneydoğu'da PKK'ya karşı kullanılmasından endişe edilmesini gösterdi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, Rheinmetall'in Türkiye'de fabrika kurma planları ile ilgili yaptığı açıklamada, yurtdışında bir şirket kurmak için Alman hükümetinin iznine ihtiyaç olmadığını fakat teknoloji transferi için bu iznin gerekli olduğunu söyledi.

Rheinmetall diğer Alman savunma şirketi Krauss Maffei ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan Leopard 2 tankının üreticisi durumunda.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası da Türkiye Almanya'ya askeri alanda 11 farklı ithalat talebi iletmiş ancak Alman hükümeti silahların Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde kullanılacağı gerekçesiyle geri talebi geri çevirmişti.

ulusalkanal.com.tr

pkk almanya 15 Temmuz darbe girişimi