Hamas yeni politika belgesini açıkladı

Filistin İslami Direniş Örgütü Hamas'ın yeni açıkladığı politika belgesi 1967'de belirlenen ateşkes sınırlarına geri dönüşe vurgu yaptı. Belgede İsrail'in yok edilmesi ifadesinin yer almaması ve Müslüman Kardeşler bağlantısının kaldırılması yumuşama sinyali olarak yorumlandı.

Filistin İslami Direniş ÖrgütüHamas yeni politika belgesini açıkladı. Katar'ın başkenti Doha'da yapılan basın toplantısında Hamas Lideri Halid Meşal tarafından açıklanan belge, 1967'de yapılan ateşkesin öngördüğü sınırlara geri dönülmesini öngörüyor. Belgede uzlaşma formülü olarak bu ateşkes ile belirlenen sınırlarda başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulması belirtiliyor.

Hamas'ın 1946'da İsrail işgali başlamadan önceki sınırlarına değil, 1967'deki ateşkesin sınırlarına geri dönmek istemesi İsrail devletini tanıma yolunda bir adım olarak yorumlanıyor.

Hamas'ın daha önceki belgelerinde yer alan "İsrail'in yok edilmesi" ifadesi yeni belgede yer almazken, belgenin İsrail konusundaki yumuşayan tavrı da dikkat çekti.

Belgedeki en önemli değişikliklerden biri de Müslüman Kardeşler konusunda. Daha önceki politika belgelerinde açık bir şekilde Müslüman Kardeşler'in parçası olduklarını ilan eden Hamas örgütü, yeni politika belgesinde bu bağlantıya yer vermedi.

Bu değişikliğin nedeninin Müslüman Kardeşler'in çeşitli ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanınması olduğu düşünülüyor.

Belgede dikkat çeken bir başka nokta da daha önce İsrail ve Yahudilerin tamamına düşmanca yaklaşan Hamas'ın bu belgede "Hamas'ın çatışması Yahudilerin dini ile değil Siyonist Proje iledir" ifadelerini kullanması.

Bu durum önce İsrail halkı ile ilişki kurulabileceği, sonra da İsrail'in dolaylı yoldan da olsa tanınabileceği yorumlarını beraberinde getiriyor.

Belgede kadınlar ile ilgili görüşlerde de değişiklikler göze çarpıyor. Daha önceki belgelerde kadının ev ve çocuklarla ilgili sorumluluklarına vurgu yapılıyordu. Yeni belgede ise "Filistin kadınının rolü bugünün ve geleceğin inşâsında esastır. Ayrıca bu rol Filistin tarihinin oluşturulmasında hep vardı. Bu rol direniş, kurtuluş ve siyasi sistemin inşâsı projesinde eksen bir roldür" görüşüne yer verildi.

ulusalkanal.com.tr

hamas