Vatan Partisi, İran basınına konuştu: 'Türkiye, PKK/HDP'yi bitirmede daha da kararlı olacak'

HDP tutuklamaları ve Diyarbakır saldırısı sonrası İran Devlet Televizyonu Press TV mikrofonu Vatan Partisi’ne uzattı. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner, saldırıyı “HDP tutuklamalarına PKK’nın çaresiz yanıtı” olarak değerlendirdi. Türkiye’nin HDP ve PKK/PYD ile mücadelesinin daha da kararlı yürüyeceğinin altını çizen Soner, “Bu Amerikancı örgütlere karşı bölgesel ittifak da oluşmaya başladı” dedi.

Vatan Partisi, İran basınına konuştu: 'Türkiye, PKK/HDP'yi bitirmede daha da kararlı olacak'

PKK/HDP'ye yönelik operasyondan birkaç saat sonra Diyarbakır'da gerçekleşen saldırının ardından Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner konuyla ilgili İran basınının önde gelen yayın organı PressTv'de durumu değerlendirdi.

Yunus Soner, "Diyarbakır saldırısının HDP'deki tutuklamalara bir yanıt olduğu çok açık. PKK çaresiz ve panik halinde. Türkiye artık PKK ve HDP'yi bitirmede daha kararlı bir tutum sergileyecek. Ve bu durum Amerikancı gruplara karşı bölgesel iş birliğine yol açacak." dedi ve şunları ekledi. "Ankara-Şam arasında gayrıresmi görüşmeler başladı ve Amerikancı PKK uzantısı PYD hedefte." şeklinde konuştu.

HDP VEKİLLERİNİ, PKK BELİRLİYOR

HDP'nin kendini Ankara ve PKK arasında arabulucu olarak tanımladığını fakat parti liderlerinin ve meclisteki üyelerinin terör örgütü PKK tarafından seçildiğini söyleyen Soner, Türkiye'de Kürtlere yönelik baskıların olduğu iddiasını Batı'nın kuru gürültüsü olarak adlandırdı, "Bu Kürtlerin geneline yönelik bir baskı değil. Bu tamamen Amerikancı bir iddia ve söylem. Tutuklamaların insan haklarına aykırı oduğunu düşünmüyorum. Bir siyasi parti ve üyelerinin PKK'lı teröristlerin cenazelerinde boy göstermeleri, Amerika tarafından desteklenen silahlı grupların halk arasında propaganda yaratması kabul edilemez" dedi.

TERÖRİSTLE GÖRÜŞME OLMAZ

Terör örgütü PKK ile barış görüşmeleri hakkında düşünceleri sorulan Soner, “elinde bomba olan teröristle masaya oturursanız, o size sürekli bomba ile tehdit eder. Böyle bir görüşme süreci mümkün değil” dedi.

Soner açıklamalarında Ankara-Bağdat-Şam-Tahran arasında PKK ve uzantılarına karşı işbirliğinin önemli olduğunu çünkü PKK terörünün bölgesel bir sorun olduğunu ve çözümün bölgesel işbirliği olduğunun altını çizdi.

Programda geçen diyaloglar şu şekilde:

Sunucu: Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner bizimle. Press Tv'ye konuk olduğunuz için teşekkür ederiz Sayın Soner. Diyarbakır'daki saldırı hakkındaki görüşlerinizi almak istiyorum. Bu terör saldırıları kimin işine yarıyor?

Soner: Terörizm kimsenin işine yaramaz. Haberinizde de belirttiğiniz gibi bu saldırıyı HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasına bir yanıt olarak düşünebilirsiniz ve bu durum Türkiye'yi çok kararlı bir noktaya getiriyor. HDP ve PKK'yı bitirmeye yönelik daha da kararlı bir mücadeleye giriyoruz. Ankara'da da bunun işaretlerini görüyoruz. Bu bizi Amerikancı terörist gruplara karşı bölgesel ittifaka götürecek.

Sunucu: Yunus Soner HDP'nin PKK'yı desteklediği ve arka çıktığı konusunda emin misiniz?

Soner: Evet kesinlikle. Burada, Türkiye'de herkes bundan emin ve HDP de bunu reddetmiş değil. Kendilerini PKK ve hükümet arasında arabulucu olarak takdim ediyorlar. Fakat liderleri ve milletvekilleri PKK tarafından belirleniyor. Bu herkes tarafından biliniyor.

Sunucu: PKK ve HDP'yi yanyana koyuyorsunuz, tutuklanan milletvekilleri var, bombalı saldırılar gerçekleşiyor, bu onların durumunu daha da kırılgan bir hale getirmiyor mu ? O zaman neden bu tür eylemler gerçekleştiriyorlar?

Soner: Çünkü onlar şu anda panik içinde. Daha önce de belirttiğim gibi bölgesel ittifak gelişiyor. Bizzat tanık oldum. Ankara-Şam arasında PKK'nın Suriye kolu PYD'ye karşı ortak mücadele için gayrıresmi görüşmeler gerçekleşiyor. Bu yüzden PKK çok çaresiz. Aynı zamanda ABD de desteğini çekmeye başladı. Neden bu tür terör saldırıları düzenlediklerinin açıklaması bu. Sizin değerlendirmenize gore mantıksız, anlamsız eylemlerin altında yatan gerçek bu. Bu onların son çırpınışları.

Sunucu: Hükümetin Türkiye'de PKK ve Kürtlere yönelik baskı yaptığı eleştirilerinler ve gerçekleşen tutuklamaların, gözaltıların insan haklarına aykırı olduğunu düşünenler için ne söyleyeceksiniz ?

Soner: HDP'ye yönelik tutuklamaların, insan haklarını ihlal ettiğini düşünmüyorum. Bir siyasi partinin ve üyelerinin PKK'lı teröristlerin cenazelerinde boy göstermesi, bu şekilde halk arasında Amerikancı terörist grupların propagandasını yapması kabul edilemez. Burada insan haklarına karşı bir ihlal görmüyorum. Bu arada benim annem de Diyarbakır'da doğdu. Kürtlere karşı genel bir baskı olduğunu düşünmüyorum. Bu Amerikancı bir söylem. Bunun yerine PKK ve siyasi işbirlikçilerine karşı daha açık ve kararlı bir mücadele görüyorum ve biz bunu açıkça destekliyoruz. Ve şu konuda da ısrarcıyız. Bu mücadele Tahran, Şam ve Bağdat ile işbirliği içinde yürütülmeli. Bu sorun bölgesel. Çözümü de bölgesel ittifak.

Sunucu: Sizinle vedalaşmadan önce, şunu da öğrenmek istiyorum. Müzakere etmenin ve diplomatik çözümlerin daha akıllıca bir seçenek olduğunu söylenler var.

Yunus: Hayır buna katılmıyoruz. Eğer silahlı gruplarla masaya oturursanız, müzakerelerde silahlarını pazarlık için kullanırlar. Teröristlerle anlaşma yapmaya kalkarsanız, bu anlaşmada silahlarını size karşı bir tehdit olarak kullanırlar. Bu tür saldırılar buna bir örnek. Bunun uygulanabilir bir seçenek olduğunu düşünmüyorum ve hükümetin de bunun uygulanabilir bir seçenek olduğunu düşündüğünü sanmıyorum. Hükümet PKK'yı bitirmekte çok açık ve kararlı ve Türk ordusu bu mücadelede çok ilerledi.

Sunucu: İstanbul'dan Yunus Soner, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı bizlerleydi. Press Tv'ye konuk olduğunuz için teşekkür ederiz.

ulusalkanal.com.tr

türkiye vatan partisi pkk hdp iran basını