Türkiye karşıtı şifreli tatbikatlar

Doğu Akdeniz'de Amerika, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi namlularını Türkiye'ye çevirdi. Bir hafta önce de yine Yunanistan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve bu sefer Mısır, ortak tatbikatla aynı sularda Türkiye'ye meydan okudu. Noble Dina tatbikatıyla Türkiye'yi hedef gösteren ülkeler ise, Larnaka'da yaptıkları zirveyle de Türkiye karşıtı mesajlar verdi. Zirvenin zamanlaması ise oldukça manidar. Çünkü İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ortak tatbikatıyla Doğu Akdeniz'de yaptığı gövde gösterisinin hemen ardından bir araya geldi.

Doğu Akdeniz'de yapılan iki farklı tatbikatta, Türkiye karşıtı geniş bir cephe harekete geçti. Şifreli isimlerin kullanıldığı tatbikatların ilki Noble Dina adı altında, son yapılanı ise Medusa 6 ismiyle gerçekleşti.

Medusa 6 Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ortaklığında "savaş deneyimi ve yeterliliklerini artırmak" amacıyla yapıldı. Üç ülke tatbikat senaryosunu "Akdeniz'in güvenliğini sağlamak" üzerine inşa etti. Tatbikat esnasında Yunan savaş uçakları ve gemileri kullanıldı. Hem Yunanistan'ın hem de Mısır'ın F-16'ları devredeydi.

Düşman namlularının Türkiye'ye çevrildiği bir diğer tatbikat da Noble Dina oldu. Bu sefer Mısır yerine Amerika ve İsrail yer aldı. Noble Dina tatbikatlarıyla Amerika, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi askeri işbirliğini derinleştirme kararını vurguladı.

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Larnaka'da da yaptığı zirvenin hedefinde de Türkiye vardı.

Üç ülkenin savunma bakanları açıklamalarında "tehditlere karşı ortak hareket etmenin önemine" dikkat çekti. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman zirveye gelecek yıl ülkesinin ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Larnaka'da yapılan toplantı Noble Dina'nın diplomasi boyutunu oluşturuyor. İsrail, Rum Yöntiminden talep ettiği liman inşasıyla tansiyonu iyice yükseltecek bir adım attı. Toplantının bir diğer önemli boyutu da Medusa 6 tatbikatının bu zirvenin hemen ardından başlatılması.

Doğu Akdeniz sularındaki ekonomik zenginliklere göz diken, bu sularda hazır bekletilen savaş gemileriyle tehdit oluşturan ülkelerin manevralarına yanıt ise Türkiye'den net bir şekilde gelmişti.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yaptığı ortak tatbikatla Doğu Akdeniz'in sahipsiz olmadığını bir kez daha duyurmuştu. Bu noktada, namlularını Türkiye'ye çeviren ülkelerin, Türkiyenin KKTC ile yaptığı gövde gösterisinin hemen ardından bir araya gelmiş olması, oldukça dikkat çekici.

Medusa 6 tatbikatı da adını "gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı tanrıça"dan alıyor. Medusa adı altındaki tatbikatlar dizisi 2015 Mısır ve Yunanistan ortaklığıyla yapılmaya başlandı. 2018 Haziran'ına gelindiğinde tatbikata Kıbrıs Rum Yönetimi de dahil edildi. Öta yandan kısa süre önce İsrail, Rum yönetiminden deniz üssü talebinde bulundu.

Adını Tevrat'taki bir "intikam hikayesinden" alan Noble Dina ise Amerika ve İsrail tarafından 2010 yılından beri yapılıyor. Yunanistan bu tatbikata 2011 yılında katılırken Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise ilk kez geçen yıl dahil oldu.

Her yıl yapılan bu tatbikatta namlular Türkiye'ye dönük ve bu artık gizlenen bir durum değil. Tabikat senaryoları da denizdeki sıcak çatışma bölümleriyle öne çıkıyor.

ulusal.com.tr

türkiye amerika israil doğu akdeniz Kıbrıs Rum