AVM Yapılmasına bir itiraz daha

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Konuksever Mahallesi'ne Yapılmak İstenen AVM'ye Karşı Çıktı

AVM Yapılmasına bir itiraz daha

Antalya'nın Muratpaşa İlçesi Konuksever Mahallesi'nde yer alan 150 bin metrekare alana AVM yapılmasını istemeyen halk direniş çadırı kurmuş, proje iptal edilene kadar eylemlerini sürdürme kararı almıştı. AVM yapımına bir itirazda Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu'ndan geldi. 21 Meslek Odasından oluşan kurum İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) toplantı salonunda basın açıklaması yaparak, kamu yararı ilkelerine aykırı bulduğu ve kamu zararına yol açacak olan AVM'nin yapılmamasını istedi. AVM'ler için halen bir yasal mevzuatının olmamasını eleştiren Kurul üyeleri, AVM'lerin kentsel yeni sorunların oluşmasına neden olan, ülkesel bir sorun haline geldiğini belirtti.

AVM'ler Ülkesel Bir Sorun Haline Geldi

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu adına açıklamayı yapan Av. Abit Küçükarslan, AVM gibi yüksek potansiyele sahip kullanım kararlarının halen bir yasal mevzuatının olmadığını belirterek, bu tür kullanım kararlarının plan değişiklikleriyle nazım planlarda ticari alan olarak tanımlı her bölgede yapılıyor olması, kent makro formunu, kent ekonomisini ve sosyal yapısını doğrudan etkileyen kentsel yeni sorunların oluşmasına neden olan ülkesel bir sorun haline geldiğini ifade etti.

Dünya AVM Sıralamasında Türkiye 5. Sırada

Türkiye'de ki AVM'ler ile ilgili bilgiler veren Küçükarslan, son 10 yılda AVM sayısının 5 kat arttığını söyleyerek Türkiye'nin dünya AVM sıralamasında 5. sırada yer aldığını söyledi. 2014 yılında tamamlanacak projelerle AVM sayısının 400'ü geçeceğini kaydeden Küçükarslan, Antalya'daki AVM sayısının 18 olduğunu belirterek, yetkililere Antalya'da kaç adet eko, şehir, kent ve kültür parkı olduğu sorusunu yöneltti.

Rant Yaratma Adına Plan Değişiklikleri Yapmak Kentleri Olumsuz Etkiler

AVM'lerin hangi bölgede, hangi ihtiyacı karşılayacağı belirlenmeden, özel ve tüzel kişilerin isteklerine ve rant yaratma adına, parsel bazında plan değişiklikleri yapılması kentler ve kentte yaşayanlar için en büyük kötülük olduğunu ifade eden Küçükarslan, kent merkezinde konut yoğunluğunun fazla olduğu bölgelere ticari yoğunluk kararının getirilmesinin ciddi derecede altyapı ve üst yapı eksiklikleri doğuracağını ve başta trafik yoğunluğu olmak üzere fiziki koşulları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Antalya'ya da Türkiye'ye de Yararı Yok

Mülk sahiplerinin başvurusuyla Konuksever Mahallesinde yapılması düşünülen bu ve bunun gibi büyük ticari merkezlerin plan değişikliği şeklinde hayata geçirilmek istenilmesinin şehircilik bilimi açısından bilimsel veriler içermediğini, kamu yararı ilkelerine aykırı olduğunu ve kamu zararına yol açtığını dile getiren Küçükarslan, halkın ortak kullanım alanları, meydanları, yeşil alanları yok edilerek AVM yapılmasının Antalya’ya, Türkiye'ye ve insanlığa katkısının ve yararının olmadığını kaydetti.

Küçük Esnafın Varlığını Tehdit Eden AVM'ler Kent Dışına Yapılsın

AVM’lerin konumları gereği en çok enerji tüketen yerler olduğunu söyleyerek AVM'leri 'enerji tüketim merkezleri' olarak niteleyen Küçükarslan, kentsel dokuyu bozan, perakendeci küçük esnafın varlığını tehdit eden AVM’lerin kent dışına yapılmasına yönelik düzenlemenin yıllardır gündemde olmasına rağmen bugüne kadar gerçekleştirilmemiş olmasını eleştirdi.

Eşgüdüm Kurulu Kenti İlgilendiren Konuların Takipçisi Olacak

Konuksever Mahallesinde yapılmak istenilen AVM'nin planlama mevzuatları ve tekniği gereği 3194 sayılı İmar Kanunu'na, şehircilik ilkeleri planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğunu kaydeden Küçükarslan, Eşgüdüm Kurulu olarak kenti ilgilendiren AVM, tarım alanlarının yok edilerek imara açılması, doğal tabiat ve milli parkların yerleşime ve yapılaşmaya açılması, sulak alanların ve su kaynaklarının zarar görmesi, HES'ler ve kente, kentliye ve doğaya zarar verecek her türlü konunun takipçisi olacaklarının altını çizdi.

Haber: Devrim Dönmez

Fotoğraf: Merve Demirağ

ulusalkanal.com.tr