Dışişleri Bakanlığı konsoloslarla ilgili harekete geçti

Türkiye'deki yabancı ülke konsoloslarının Can Dündar ve Erdem Gül'ün de yargılandığı MİT TIR'ları davasını izlemeye gidip sanıklara destek olması hükümetin tepkisine neden oldu. Dışişleri Bakanlığı, davayı izleyen konsoloslarla ilgili elçiliklere nota verdi. ilgili rahatsızlığını ülkelere iletti. CHP ve HDP ise konsoloslara destek verdi.

Türkiye, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün de yargılandığı MİT TIR'ları davasına gidip sanıklara destek veren konsoloslarla ilgili harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı, duruşmaya katılan konsoloslar konusunda ilgili elçiliklere nota verdi.

Reuters'ın haberine göre; Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, duruşmayı izlemeye giden bazı diplomatik ve konsüler temsilcilik mensuplarının "sürmekte olan bağımsız yargı sürecine müdahale anlamına gelebilecek ve tarafsızlık ilkesine uygun düşmeyecek şekilde sosyal medyada paylaşımlarda bulunduğunu" belirtti.

Yetkililer, bu durumdan duyulan rahatsızlığın ilgili ülke temsilciliklerine iletildiğini söyledi.

Konsoloslara CHP ve HDP'den ise destek geldi. CHP'li Özgür Özel Meclis'te yaptığı basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konsoloslara yönelik "siz kimsiniz" sorusuna yanıt verdi.

HDP'li İdris Baluken de Erdoğan'ın yargıya müdahale ettiğini savundu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise yabancı diplomatlara tepki gösterdi. Vural, "Yabancı diplomatların şov haline getirip süreç içinde bir müdahil olma, taraf olma yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz. Medya özgürlüğü ile ilgili taraf oluşturulacaksa, bununla ilgili zemin farklıdır" dedi

ulusalkanal.com.tr

mit tırları