Aydın'da incir hasadı başladı

Aydın'da, incir hasadı başladı. Dalında olgunlaşarak kuruyan bu lezzetli meyve, 4 gün güneşte bekletildikten sonra yaklaşık 80 ülkeye gönderiliyor.

Aydın'da incir hasadı başladı

Aydınincirinde, hasat heyecanı başladı.

Aydın kuru incirde, dünyanın en büyük üretim ve ihracat bölgesi olma özelliğine sahip.

Kentte yaklaşık 190 bin ton incir üretimi yapılıyor. Bunların 65 bin tonu büyük uğraşlar sonucunda kurutuluyor.

Kurutulan incirlerin 40 bin tonu Amerika'ya, Avrupa'ya ve Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere 80 ülkeye ihraç ediliyor.

Bu lezzetli meyvenin kurutulması için yaklaşık iki ay yoğun emek harcanıyor. Gün doğmadan bahçelerin yolunu tutan işçiler, güneşi, incir ağaçlarının altında karşılıyor.

Dalında kuruyan incirler, sırıklarla yere düşürülüyor. Ardından, sepetlere doldurulan incirler 'kerevet' adı verilen sergide bekletiyor.

Yaklaşık 4 gün güneşte bekletilen incirlerin bir sonraki durağı, tesisler oluyor. Burada kadın işçiler tarafından boyutlarına göre ayrılıyor. Arından da hem iç piyasaya sunuluyor, hem de pek çok ülkeye gönderiliyor.

Germencik Ziraat Odası Başkanı Şahabettin Çapakçıoğlu, bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle geçen yıla kıyasla rekoltenin düşük olduğunu belirtti.

ulusal.com.tr

aydın incir