Genç biyologların dikkati Fransız bitki kaçakçısını yakalattı!

Genç biyologların dikkati Fransız bitki kaçakçısını yakalattı!

Yusuf Yavuz

Biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en zengin coğrafyalarından birine sahip olan Türkiye’den kaçak olarak Fransa’ya kaçırılan orkide yumruları Antalya Havaalanı’nda yakalandı. Fransa’nın Lyon kentinde botanikçi olarak çalıştığı öğrenilen Jah Skipper’in yurt dışına çıkarılması yasak olan orkide yumruları ve çeşitli endemik bitki türlerine ait tohumlar, iki Türk biyologun dikkati sonucu yakalandı.

Fransa’nın Lyon kentinde özel bir botanikte görev yaptığı öğrenilen Jah Skipper, yaklaşık bir aydır Isparta ve Burdur çevresinde yaptığı arazi çalışmalarında çok sayıda bitki örneği topladı. Yasal izni olmadan çalıştığı öne sürülen Fransız botanikçi, topladığı orkide yumruları ve çeşitli endemik türlere ait tohumları ülkesine çıkarırken Antalya Havaalanı’nda yakalandı. Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan bitki kaçakçılığı, bu kez iki genç biyologun dikkati sonucu ele geçirildi.

İKİ GENÇ BİYOLOGUN DİKKATİ BİTKİ KAÇAKÇILIĞINI ÖNLEDİ

Burdur Gölü ve çevresindeki flora konusunda tez çalışması yürüten Uzman Biyolog Abdullah Çetin ve ekip arkadaşı Uzman Biyolog Belkıs Muca, bölgede araştırma yapan yabancı uyruklu botanikçiler olduğunu tespit edince, çalışma izinlerinin olup olmadığını araştırdılar. Fransa’dan Türkiye’ye turist olarak gelen ve yaklaşık bir aydır Göller Bölgesinde Isparta ve Burdur çevresinde izinsiz bitki araştırması yapan botanikçi Jah Skipper’in davranışlarından şüphelenen iki genç biyolog, durumu yetkililere bildirerek önlem alınmasını talep etti. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer ve Antalya polisi, Fransız botanikçiyi Antalya Havaalanında yakaladı.

FRANSIZ BOTANİKÇİ GÖZETİM ALTINDA

Edinilen bilgiye göre Skipper’in çok sayıda orkide yumrusu ve bu yumrudan elde edilen sahlep tozu ile çeşitli endemik bitki türlerine ait tohumlarla yakalandığı öğrenildi. Olayla ilgili Savcılık soruşturması sürerken, Skiper’in gözetim altında tutulduğu da edinilen bilgiler arasında.

‘KAÇIRILAN BİTKİLER TİCARİ AMAÇLA KULLANILIYOR’

Olayın ardından sorularımızı yanıtlayan genç biyologlar Muca ve Çetin, Türkiye’de bitki kaçakçılığı yapan yabancı uyruklu kişilerin hangi bitkinin hangi bölgede olduğunu çok iyi bildiklerini belirterek, “çok küçük bitki örneklerinden GEN ya da DNA örneği üretilebiliyor. Ticari, kozmetik ya da ilaç sanayinde kullanmak için bitki kaçakçılığına başvurulabiliyor. Kaçırılan bitkiler herbalistler tarafından da değerlendirilebiliyor” görüşünü dile getirdiler.

‘TÜRK HALKI DOĞASINA DAHA FAZLA SAHİP ÇIKMALI’

Fransız bitki kaçakçısının yakalanmasında emeği geçen yetkililere de teşekkür eden Muca ve Çetin, “Türk halkının doğasına daha fazla sahip çıkmasını diliyoruz. Çünkü ülkemiz bitki örtüsüyle yabancıların ilgisini çekiyor. Yurttaşlarımızın iyi niyetini de kullanarak kaçakçılık yapabiliyorlar. Bu tür durumlarla karşılaşan yurttaşlarımızın ilgili kurumlara bilgi vermeleri kaçakçılığın önlenebilmesi için oldukça önemli” diye konuştular.