Coronavirüs nasıl bulaşır, belirtileri neler? Tuzlu suyla yıkama virüsten korur mu?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, Coronavirüs bilgilendirme broşürü hazırladı. Broşürde virüsün nasıl bulaştığı, belirti ve korunma yöntemlerine yer verildi. Sağlık müdürlüklerine gönderilen broşürün vatandaşlara ulaşması sağlanacak.

Coronavirüs nasıl bulaşır, belirtileri neler? Tuzlu suyla yıkama virüsten korur mu?

Sağlık Bakanlığı broşür hazırladı. Broşür, halka ulaşmak üzere 81 ile gönderildi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından yeni tip koronavirüs broşürü hazırlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada broşürün 81 ilin sağlık müdürlüğü, tüm sağlık kuruluşları ve kamu kurumlarına gönderildiği belirtildi.

Bilgilendirme broşüründe koronavirüs, 7 başlıkla ele alındı. Broşürde yeni tip koronavirüs, solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüs olarak tanımlandı.

Broşürde koronavirüsün bulaşma yöntemine de yer verildi. Bulaşmanın hasta kişilerin öksürme veya hapşırmasıyla ortaya saçtığı damlacıkların, ortamdaki diğer bireylere temasıyla olduğu yer aldı. Virüsün, bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla ya da damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabildiği ifade edildi.

Bilgilendirici broşürde koronavirüste en sık karşılaşılan belirtiler arasında ateş, öksürük ve solunum sıkıntısının yer aldığı bildirildi. Şiddetli vakalarda zatürree, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölümün gelişebileceği aktarıldı. Virüsün kuluçka süresinin 2 ila 14 gün arasında olduğu da broşürde bulunan bilgiler arasındaydı.

Ayrıca broşürde “Korunmak için neler yapılmalıdır” başlığı altında uygulanabilecek yöntemlere yer verildi. O önlemlere göre öksürük veya hapşırma sırasında tek kullanımlık peçete, yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalı. Tokalaşma, sarılma ve kalabalık ortamlardan uzak durulmalı.

Broşürde yer alan bilgilere göre önlemler bunlarla da sınırlı değil. Koronavirüsün bulaşma riskine karşı kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalı. El hijyenine özen gösterilmeli. Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmeli.

Broşürde “sıkça sorulan sorular” da dikkat çeken başlıklardan birisi oldu. Bazı uzmanların önerdikleri burnu tuzlu suyla yıkama yönteminin koronavirüse karşı koruduğuna yönelik kanıt olmadığı vurgulandı. Ayrıca broşürde evcil hayvanlarla temastan sonra, her zaman ellerin su ve sabunla yıkanması gerektiği ifade edildi.

HABER: BUSE GENÇTÜRK

ulusal.com.tr

koronavirüs sağlık bakanlığı