Fransa'da bölgesel seçimlerin ikinci turu tamamlandı

Fransa'da bölgesel seçimlerin ikinci turu tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre ilk turda önde giden aşırı sağ hezimete uğradı. Aşırı sağ adaylardan hiçbiri bölge başkanı seçilmeyi başaramadı.

Fransa'da bölgesel seçimlerin ikinci turu tamamlandı

Fransa'da bölgesel seçimlerin ikinci turunda aşırı sağ parti Ulusal Cephe büyük bir şok yaşadı. Hiç bir sağ aday seçilemedi.

İlk turunda aşırı sağcıların önde gittiği seçimlerin ikinci turu farklı sonuçlandı. Aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen'in ilk turda yüzde 40'ın üzerinde oy alarak ilk sırada yer aldığı Nord-Pas-de-Calais-Picardie bölgesinde, resmi olmayan souçlara göre sandıktan merkez sağ aday Xavier Bertrand çıktı.

Eski Cumhurbaşkanı Niclas Sarkozy'nin liderliğindeki sağ bloğun 5 bölgede seçimleri kazandığı kesinleşti. İktidardaki Sosyalist Parti ise yine 5 bölgede sandıktan ilk sırada çıktı.

Ulusal Cephe'nin güçlü olduğu Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Alsace-Champagne-Ardenne-Alsace-Lorraine bölgesinde zafer Cumhuriyetçiler'in oldu. Aşırı sağcılar hiçbir bölgede seçilemedi.

Bölgesel seçimlerin ikinci turuna halkın ilgisi yoğun oldu. İlk turda yüzde 49 olarak gerçekleşen katılım oranı ikici turda ise yüzde 58,5'e yükseldi.

Sonuçlara Fransız liderlerden ilk tepkiler geldi. Ülkede aşır sağ tehlikesinin hala geçmediğini söyleyen Fransa Başbakan Manuel Valls, ''Ancak zafer mesajlarının verileceği ya da rehavete kapılacak bir gecede değiliz.'' dedi.

Sosyalist Parti Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis de sonuçların partisi için başarı olduğunu kaydetti. Seçimlerin kaybedeninin aşırı sağ parti olduğuna vurgu yapan Cambadelis, ''Seçimlerde verilen mesaj açık. Fransızların çoğunluğu aşırı sağı istemiyor.'' ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr