Kılıçdaroğlu da “özerklik şartı“ için söz verdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da "özerklik şartı" için söz verdi. CHP liderine delegenin üçte bir oranında oyunu kaybettiren politkaların başında gelen "AB özerklik şartı" nedir? Haberimizde izliyoruz.

Öcalanlı açılım sürecinin temel planı olan Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Özerklik Şartı nedir?

CHP liderinin kurultayda yüksek sesle dillendiği "özerklik şartı" PKK'nın açılım sürecinde gündeme getirdiği en önemli talep.

Avrupa Birliği sürecinde kabul edilen "Yerel yönetimler özerklik şartı"na Türkiye'nin çekinceleri var. Çekinceler özerklik şartının 7 maddesi ve 10 paragrafı üzerinde.

Çekinceli maddeler PKK'ya yerel yönetimler üzerinden kurumsallaşma olanağı sağlıyor. Çekinceler kalkarsa Türkiye'nin idari şeması kökünden değişecek. Yerel yönetimler kendi belirledikleri kriterlere göre mali kaynak yaratma ve kullanma olanağına kavuşabilecek.

Özerklik Şartı yoluyla Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi gibi bir idari yapı kurulması hedefleniyor. CHP lideri ise PKK'nın en kritik talebi olan özerklik şartına Türkiye'nin koyduğu çekinceleri kaldırmayı vaad ediyor.

ulusalkanal.com.tr