Kenger bitkisi, yöre insanın geçim kaynağı

Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki dağlık kesimlerde yetişen kenger bitkisi, yöre insanın geçim kaynağı. İlkbaharda doğal olarak yetişen ve bugünlerde yavaş yavaş pazar tezgahlarındaki yerini alan kenger, otundan sıvısına kadar her şeyiyle şifa saçıyor. Kenger bitkisi hem geçime hem de sağlığa yarıyor.

Baharın müjdeleyicisi kenger bitkisi, halkın hem geçim hem de sağlık kaynağı…

Kenger, çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin dağlık kesimlerinde kendiliğinden yetişiyor.

Şanlıurfa’nın Karacadağ bölgesinde kenger bitkisini, araziye çıkan kadın ve çocuklarla hayvanlarını otlatan çobanlar, gün boyunca bin bir emekle topluyor. Tüketiciye pazarlar aracılığıyla ulaştırılıyor.

Kengere bu kadar talep olmasının nedeni kökünden sıvısına kadar şifa kaynağı olması... Otundan yemek, tohumlarından kahve, kök ve sıvısından da sakız yapılan bitki, hazımsızlıktan, diş eti rahatsızlıklarına, kulak zarı yırtılmasından safra kesesi rahatsızlıklarına kadar her derde deva.

Sebze olarak birkaç çeşit yemeği yapılabilen kengerin tadı ete benzetiliyor. En yaygın doğal sakız olarak tüketiliyor.

Tezgahlarındaki yerini de alan kenger 2 ay kadar pazarda bulunabiliyor. Terör olayları sebebiyle o bölgede kalan bitkiler sağlıklı toplanamıyor. Hal böyle olunca da fiyat yükseliyor.

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, kengerin her şekilde tüketilmesini önerdi.

ulusalkanal.com.tr