Numan Kurtulmuş'tan Hollanda açıklaması: Ekonomik yaptırımlar da gelebilir

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK'te Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in konuğu oldu. Hollanda ile yaşanan diplomatik kriz hakkında konuşan Kurtulmuş, "ekonomik yaptırımlar da ileride gelebilir." dedi. Türkiye'nin büyükelçisinin şu aşamada geri çağrılmayacağını açıklayan Numan Kurtulmuş, İstanbul'daki Hollanda konsolosluğuna Türk bayrağının asılmasıyla ilgili olarak ise "bayrak içeriden biri tarafından asıldı." dedi.

Numan Kurtulmuş'tan Hollanda açıklaması: Ekonomik yaptırımlar da gelebilir

Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları:

Hollanda krizi

Bu kriz çok ciddi ve derin bir kriz. Bu krizi bilerek çıkaran da Türkiye değil, Hollanda tarafı. Son derece barbarca ve vahşice bir tutumdur. Biz Türkiye olarak üzüldük, rencide olduk, ama biz bu tepkiye bir tepki vereceğiz. Hollanda bu yaptıklarını telafi edene kadar baskılar sürecek. Siyasi yaptırımlardan başladık, ekonomik yaptırımlar da ileride gelebilir. Hollanda'nın telafi edeceğini ümit ediyoruz. Bakıp, göreceğiz. Diğer alanlarda da gerekli yaptırımları yapma hazırlığıını sürdürüyoruz.

Büyükelçi çağırılacak mı?

Üst düzey ilişkilerin yapılmaması kararı var şu anda. Uçuş yasağı da bulunuyor. Her iki ülke arasındaki ilişkilerin normal rutin bir şekilde süremeyecği ortadadır. Şimdi Hollanda'nın tavrını bekleyeceğiz. Oradaki büyükelçimizi şu aşamada geri çağırmıyoruz.

Şu aşamada Başbakan Binali Yıldırım ile Hollanda Başbakanı arasında bir araya gelme toplantısı yok.

Yaptırımlar diğer ülkeleri de kapsayacak mı? Bu şu anda Almanya ve diğer ülkeler için geçerli değil. Türkiye'ye karşı çirkin tutum sergileyen ülkeler için geçerli.

Bugün Türkiye'ye bakanlara toplantı hakkı vermeyen ülkeler, bir müddet sonra bu ırkçı söylemler arttığı sürece kendi liderleri de toplantı yapamaz duruma gelir. Neofaşizmin ayak sesleri rap rap geliyor. Avrupa'nın göçmen yaklaşımı Nazizim değil mi?

AB ve İslam ülkeleri neden sessiz?

Burada çok kuvvetleri destekler bekliyorduk. Hem Avrupa'dan hem de İslam ülkelerinden. Halkların buna tepki gösterdiğini biliyoruz. Ama devletlerin tepki vermesi lazım. AB'den ses çıkmamasından çok rahatsızız. İslam karşıtlığı açık ve organize. Beklediğimiz tepkileri göremedik, ama Türkiye'nin yanında insanların da olduğunu görüyoruz. Avrupa samimiyet ve demokrasi testini geçemedi. Vatandaşlarımız hukuki haklarını arayacak. Viyana sözleşmesi ayaklar altında sürünüyor.

Dış temsilciliklerde propaganda yasağı var mı?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Avrupa'nın hemen hemen her yerinde toplantı yapıldı. Bu ilk kez olmuyor. Geçen seferlerde itiraz etmeyenler şimdi seslerini yükseltiyor. Bu tamamen akla ziyan bir durumdur. Geçmiş dönemde kampanyalar yapıldı, kimse zarar görmedi. Yapılan kampanya değil, vatandaş buluşmasıdır. Bunların hepsi sonradan uydurulan bahanelerdir.

Bayrağı içeriden biri astı

Olayı çıkaran Holllandalı yetkililerdir. Bu olayı buraya getiren onlardır. Niye yaptıklarını bilmiyoruz. Türkiye bu kirizi bilerek çıkardı diyorlarsa bu yanlıştır. Bu iddialar asılsızdır. İstanbul'daki Hollanda konsolosluğundaki bayrağın indirilmesi güvenlik gerekçesiyle yapıldığını biliyoruz. Bayrak içeriden biri tarafından asıldı. Şu anda giriş ve çıkışlarda sorun yok.

Avrupa ülkesi vatandaşlara çağrı

5 milyonu aşkın Türk vatanadşayı Avrupa'da yaşıyor. Bunların çevrelerindeki insanlarlar hiç bir sıkıntısı yok. Türkler uyumlu azınlıklardandır. Bunu herkes biliyor. Dolayısıyla biz Turizm Bakanlığı'nın kampanyası doğrultusunda "komşularınızı da alın gelin" diyoruz. Aldığmız tedbirler Hollanda vatandaşları için değil.

Başörtüsü kararı

Bu kabul edilimez bir karardır. Yüz karası bir karardır. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. İslam karşıtlığının tezahüründen biridir. Avrupa değerlerinin köküne kibrit suyu döküyor bu kararla. Sırf başörtüsü taktığı için işten çıkarılabilir artık. İnşallah uygulanmaz, inşallah kuru bir karar olarak kalır. Türkiye'nin resmi olarak değil ama bireysel olarak başvurular olabilir.

Menbiç operasyonu

Orada bir terör örgütü devlet kuruyor iddiası var. Otonomi ilanlarını geçersiz buluyoruz. Bunun bizim için değiri yoktur. Türkiye hem sahada hem masadadır. Suriye'nin kuzeyinde bir terör devleti olmasına izin vermeyiz. Menbiç'e yakın bir köç köy alınmış durumda. Menbiç ile ilgili oldu bittiye Türkiye buna seyirci kalmaz.

ulusalkanal.com.tr

Hollanda başbakan yardımcısı numan kurtulmuş ekonomik yaptırımlar