Türkiye-AB ilişkileri: Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Avrupa Birliği ile diyalog sürecinin yeniden işletilmesi için Türkiye'nin şartlarını sıraladı. Görüşme sonrası Avrupa Birliği'nden ''Türkiye ile diyalog için çalışmayı sürdürmeye hazırız'' açıklaması geldi.

Türkiye-AB ilişkileri: Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile görüştü

Türkiye-AB ilişkileri bir kez daha masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı, AB lideri ile son gelişmeleri ele aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 21 Ocak'ta yapacağı Brüksel ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, ikili, Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik adımları ve bölgesel gelişmeleri el aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, istişare mekanizmalarının yeniden işletilmesi için Türkiye'nin şartlarını dile getirdi. Bu kapsamda öncelikli olarak 18 Mart Mutabakatının güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, 2021 yılının göç alanında başlatılacak yeni iş birliğine verimli bir ortam sunduğuna dikkati çekti.

Erdoğan ayrıca, gümrük Birliği'nin güncellenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması ve üyelik müzakereleri konusunda adım atılması gerektiğini belirtti. Türkiye'ye yönelik dışlayıcı eylem ve söylemlere de son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-AB arasında üst düzey diyalog toplantılarını yeniden başlatmakta fayda gördüğünü de sözlerine ekledi.

İkilinin görüşmesinden kısa süre sonra Avrupa Birliği'nden ''Türkiye ile diyalog için çalışmayı sürdürmeye hazırız'' açıklaması geldi. Açıklamayı, Birliğin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptı. Borrell, ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu Brüksel'de ağırlamayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Borell'in mesajına yanıt veren Bakan Çavuşoğlu da ''Samimi ve sonuç odaklı bir diyalog için Brüksel'i ziyaret etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.'' ifadesini kullandı.

Aralık ayındaki AB Liderler zirvesinde, Josep Borrell'den, Mart 2021'de yapılacak zirveye kadar Türkiye ile ilişkilerin durumu ve nasıl yol alınacağına dair rapor hazırlaması istenmişti. Bu kapsamda, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun 21 Ocak'ta Brüksel'e gitmesi bekleniyor.

ab türkiye ilişkileri