Gezici’den koronavirüs anketi

Gezici Araştırma Şirketi, bin 68 kişi ile Koronavirüs saha çalışması yaptı. Ankete göre yurttaşların yüzde 64,2’si Kovid-19’a karşı kişisel tedbir aldı. Yüzde 70,8’i de devletin adımlarından memnun. Yüzde 52,4’ü de ilaç ve erzak stokladı. Yakın zamanda virüse bir çözüm bulunacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 52,3.

Gezici’den koronavirüs anketi

Gezici Araştırma Merkezi; Türkiye geneli bin 68 kişi ile Kovid-19 hakkında 18 -19 Mart günlerinde saha çalışması yaptı. Ankette, yurttaşların aldığı tedbirlerinden devletin adımlarına, ilaç ve gıda alışverişinden ruhsal duruma kadar 8 soru yöneltildi.

Koronavirüse karşı halkın yüzde 64,2 bireysel tedbir aldığını belirtti. Yaklaşın 10 kişiden 4’ü ise tedbir almadığını ifade etti. Gerekçeleri sorulduğunda ise yurttaşlar, kısa sürede çözüm bulunacağı ve günlük yaşamda sosyal izolasyonu koruduklarını ifade etti.

"Yakın zamanda virüse bir çözüm bulunacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna ise halkın yüzde 52,3’ü "evet" yanıtını verdi. Yüzde 38,9 yakın zamanda çözüm bulunacağını düşünmezken yüzde 8,8 de fikir bildirmedi.

Ankette hükümetin aldığı tedbirlerde soruldu. Hükümetin Aldığı Tedbirleri Beğeniyor musunuz? Sorusuna yüzde 70,8 “beğeniyorum” yanıtını verdi. Yüzde 20,8 hayır, yüzde 8,4 ise fikrim yok dedi. Tedbirlerine beğenmediklerini söyleyenler ise yetersiz ya da kendi koşullarını iyileştirmeye yönelik tedbir alınmadığı görüşlerini dile getirdi.

Bu salgına karşı normal zamanlara göre daha fazla yiyecek, ilaç vs alıp sakladınız mı? Sorunaysa yüzde 52,4 evet, yüzde 35,2 hayır dedi. İlaç ve gıda malzemesi stoklamadığını beyan edenler, olağan zamanlarda olduğu kadar alışveriş yaptığını belirtti.

Salgın sonrasında ruhsal problemler yaşadığı ifade edenlerin oranı yüzde 24,2 olurken yüzde 68,7 ise korkusunun olmadığını dile getirdi.

Anketi değerlendiren Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, pandeminin siyasal, toplumsal ve ekonomik çok köklü değişikleri beraberinde getireceğini söyledi. Gezici, Kovid – 19 ‘un liberal batı ülkelerinde sosyal politikalara daha fazla ağırlık verilmesi sonucunu doğurduğunu belirtti.

ULUSAL.COM.TR

koronavirüs