Türk Bayrağı Açmaktan Yargılandılar

BDP'nin Apo'ya Özgürlük Mitingini Protesto Eden 7 Kişiye Açılan Davada Beraat Kararı Çıktı

Türk Bayrağı Açmaktan Yargılandılar

Antalya'da BDP'nin düzenlediği 'Öcalan'a özgürlük, Kürtlere statü' mitingini protesto eden 7 kişi hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla Ergenekon Davası Eski Savcısı Osman Şanal tarafından dava açıldı. Sanıkların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davanın ikinci duruşması bugün Antalya Adliye Sarayı'nda görüldü. 7 kişinin de beraat ettiği mahkeme sonucu Adliye bahçesinde avukatlar ve desteklemeye gelenlerle birlikte Andımız okundu.

Osman Şanal Yine İş Başındaydı Ama...

Antalya'da 17 Mart 2013 tarihinde BDP tarafından Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen Nevruz kutlamasını protesto eden 7 kişi hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlamasıyla dava açıldı. Ergenekon Davası Eski Savcısı ve Antalya Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından hazırlanan iddianamede, BDP tarafından Nevruz kapsamında etkinlikler gerçekleştirildiği, bu etkinliğe karşı sosyal paylaşım sitelerinde "Antalya'ya sahip çık, 17 Mart'ta Cumhuriyet Meydanı'nda ol" gibi paylaşımların yapıldığı ve bildiri dağıtıldığı konuları yer aldı. İddianamede ayrıca Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan topluluğun, basın açıklaması yaptıktan sonra dağılmaları yönündeki ikazlara uymayıp 'Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez', 'Hükümet İstifa', 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' sloganları attıkları belirtildi.

'Türk Bayrağı Açarak Halkı Kin ve Nefrete Teşvik Etmek İddiası' Kabul Edilemez

Bugün Antalya Adliyesi 5. Asliye Mahkemesi'nde ikincisi görülen davada yargılanan 7 kişi de beraat etti. Mahkemenin ardından dava ile ilgili bilgi veren Avukat Alper Köleoğlu, "17 Mart tarihinde Öcalan'a özgürlük isteyen bir gruba karşı tamamen spontane bir şekilde toplanan 250 kadar vatanseverin 7'sinin yargılanması davasıdır bu. İddiaya göre kendileri 'broşür dağıtarak halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmişler.' İddianamenin bir bölümünde ise şu acımasız satırlar yer almakta; 'Türk bayrağı açarak 'Ne Mutlu Türküm Diyene', 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' sloganları atılarak, halkın kin ve düşmanlığa sevk edildiği' iddia edilmekte. Böyle bir şeyin tabi ki tarafımızca kabulü mümkün değil" diye konuştu.

Köleoğlu; Bu Zihniyet Yaşasaydı Atatürk'ü İdamla Yargılardı

Mahkemenin beraat kararını da değerlendiren Avukat Köleoğlu," İşin aslı mahkemeden beraat noktasında her hangi bir şüphemiz yoktu. Beraat edeceklerine benim inancım tamdı. Ancak üzüldüğümüz nokta, olayın bu aşamaya gelmiş olması. Böyle bir şeyin kabulü mümkün değil" diye konuştu. Bu zihniyetin, yaşasaydı Mustafa Kemal Atatürk'ü de idamla yargılayacağı yönünde kanaatinin olduğunu savunmasında da belirttiğini kaydeden Köleoğlu, vatanın içerisinde bulunduğu sıkıntıların farkında olduklarını ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.

İddianamede Suç Olarak Gösterilen Sloganları Mahkemede Tekrarladılar

Davanın bir diğer Avukatı Filiz Debreli ise yargılanan 7 kişinin mahkemeden aman dilemediklerinin ve pişmanlık da göstermediklerinin altını çizdi. Ayrıca bu 7 kişinin ceza verilecekse eğer, bu cezayı sonuna kadar çekmeye razı olduklarını mahkemeye beyan ettiklerini anlatan Debreli, müvekkillerinin iddianamede suç olarak gösterilen sözleri de mahkemede de tekrar ettiklerini belirtti. Debreli; "'Ne Mutlu Türküm Diyene' demişler, 'Mustafa Kemal'in Askerleri' olduğunu belirtmişler, 'Kahrolsun PKK' demişler, 'Vatan Sana Canım Feda' diyerek savunmalarını tamamlamışlardır" diye konuştu.

Karar Emsal Olacak

Mahkemenin kararını da değerlendiren Debreli, "Mahkemenin kararı doğru bir karardır. Türk Milleti adına bu kararı veren mahkememizi kutluyoruz" ifadelerini kullandı. Debreli, Mahkemenin beraat kararının bu konuda açılacak davalarda emsal teşkil edeceğini belirtti.

Değerlendirmelerin ardından dava sonucu beraat eden 7 kişi, avukatlar ve desteklemeye gelen yurttaşlarla birlikte AKP'nin sözde demokratikleşme paketiyle kaldırılan Andımız, Antalya Adliye Sarayı bahçesinde hep bir ağızdan haykırıldı.

Olay şöyle olmuştu;

Antalya’da 17 Mart 2013 tarihinde BDP’nin ‘Apo’ya Özgürlük’ Mitingini protesto etmek amacıyla sosyal paylaşım sitesinden örgütlenen 250 kişilik grup Cumhuriyet Meydan’da ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’, ‘Türküz Türkçüyüz Atatürkçüyüz’, ‘Antalya’da Terörist İstemiyoruz’, ‘Hükümet İstifa’, ‘AKP Şaşırma Sabrımızı Taşırma’, ‘Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’, ‘Askere Uzanan Eller Kırılsın’ sloganlarını atmış, İstiklal Marşı ve Onuncu Yıl Marşını da okumuş, sık sık terörist başı ile yapılan müzakereleri istemediklerini dile getirmişlerdi. Daha sonra BDP mitinginin yapıldığı alana yürümek istenmiş ancak polis gruba izin vermemişti. Polisin müdahalesinin ardından bazı eylemciler gözaltına alınmıştı.

Haber: Devrim Dönmez, İbrahim Koçak

Fotoğraf: Merve Demirağ