Bilim insanlarından Kurban Bayramı öncesi kritik uyarı

Bilim Kurulu üyelerinden Kurban Bayramı öncesi yurttaşlara kritik uyarı geldi. Bayramlaşmada oluşabilecek kalabalıkların daha sonra sıkıntı yaratabileceğini belirten uzmanlar, “Bayramlaşma açık havada ve kısa süreli olmalı” dedi. Bilim insanları bu uyarıyı özellikle aşılamanın düşük olduğu iller için yaptı. Bir uyarıda 4. dalgaya ilişkindi. Uzmanlar, yeni dalganın ancak aşı ile atlatılabileceğini vurguladı.

Bilim insanlarından Kurban Bayramı öncesi kritik uyarı

Dikkat etmezsek bu bayram daha sonra yine tedbirleri getirebilir.

Normalleşme sürecinde 15 günü geride bırakan Türkiye’de günlük vaka sayılarında bir artış olduğu görüldü. Bu durum sayılı günlerin kaldığı Kurban Bayramı için endişeye neden oldu.

Ulusal Kanal’a konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram sonrası tedbirlerin kapıyı çalmaması için, görüşmelerin açık havada ve kısa sürmesi gerektiğinin altını çizdi. Özlü, aşılamanın düşük olduğu iller için riskin daha fazla olduğunu vurguladı:

- Bayramla birlikte virüsün çalmadığı kapıda kalmayacak gibi görünüyor. Daha önceki Kurban Bayramı sonrası uyarılara rağmen enfeksiyonun bütün Anadolu’ya yayıldığını gördük. Bu bayramda bunun olmaması gerekiyor. Kapalı ortamlarda insanlarla bir araya gelinmemeli. Bayramlaşma açık havada, kısa süreli olmalı. Kucaklaşma sarılma, yeme içme yapılmamalı. Aşıya katılım, aşılanma çalışmalarının da hızlanması gerekiyor. Hepimize düşen sorumluluk biran önce aşısını yaptırmasıdır.

Bilim Kurulu üyesi, son günlerde dünyada tartışılan salgında 4. dalgaya ilişkin de konuştu. Özlü, yeni dalganın önlenebilmesinin tek yolunun aşı olduğunun altını çizdi:

- Aşılamayla kontrolü sağlamış İngiltere, ABD ve İspanya gibi ülkelerde de vaka sayıları önemli ölçüde arttı. Bunun Delta varyantı ile ilişkili olduğu düşünülüyor. Bu varyant ya aşı olmamış veya aşının ilk dozunu yaptıran kişilerde ortaya çıkıyor. Hızlı ve yaygın aşılama şu aşamada en önemli çare. 4. dalga için elimizde aşı gibi bir silahımız var. Bu silahı iyi kullanabilirsek 4. dalgayı yasaklamaları geri getirmeden daha az hasarla atlatabiliriz.

uyarı bayram Kurban Bayramı Tevfik Özlü Bilim Kurulu bilim insanları 4. dalga Bilim Kurulu Üyesi