ABD 1929’dan bu yana en büyük krizini yaşıyor

Kovid-19'un merkezi olan ABD’deki ölü sayısı 64 bini, işsiz sayısı da 30 bini geçti. Bir haftada 4 milyon yakın kişi işsizlik maaşı başvurusu yaptı. Nisan ayı işsizlik oranının yüzde 20 olarak açıklanması öngörülüyor. 1929 Büyük Buhran’da işsizlik oranı yüzde 25’ti.

ABD 1929’dan bu yana en büyük krizini yaşıyor

Büyük Buhran adeta yeniden yaşanıyor. Amerika Birleşik Devletleri 1929’dan bu yana en büyük krizini yaşıyor. 1 milyon 100 bine doğru ilerleyen kovid-19 vakasının olduğu ülkede 64 bin de ölü, 30 bin’den fazla da işsiz var.

ABD’de sadece geçen hafta içinde 3 milyon 800 bin kişi işsizlik maaşı için başvuru yaptı. Böylece işsizlik sayısı 30 milyon 307 bine ulaştı.

Salgın nedeniyle faaliyetlerini durduran işyerleri işçi çıkarmayı sürdürüyor. Kovid-19 öncesi yüzde 3 seviyesinde olan işsizlik Nisan ayında yüzde 20’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar pandeminin bu yoğunlukta seyretmesi halinde ABD’deki işsizlik oranlarının 1929 Büyük Buhran seviyesi olan yüzde 25’i geçeceğini düşünüyor.

Ülkedeki KOBİ’ler de zor durumda. FED krizin küçük ve orta ölçekli işletmelere olan etkisini azaltmak için kredi programını genişletti. Daha önce, 10 bin çalışan şartı aranırken yeni düzenlemeyle 15 bin çalışanı olan işletmelere kredi verileceği açıklandı.

Alabama, Arizona, Lowa, Ohio ve Teksas'ın da bulunduğu 11 eyalette 1 Mayıs’tan itibaren kademeli salgına karşı alınan tedbirleri gevşetilecek. İlk aşamada, restoranlar, sinema salonları, alışveriş merkezleriyle ibadethaneler gibi mekanlar sosyal mesafenin korunması ve hijyen kurallarına uyulması şartıyla açılacak.

Michigan'ın başkenti Lansing'de Trump yanlıları Demokrat Vali Gretchen Whitmer’ı protesto etti. “Amerikalı Vatansever Yürüyüşü” adıyla Eyalet Meclisi önünde toplanan yüzlerce gösterici, acil durum süresinin uzatılmasına karşı çıktı. Göstericiler 15 Nisan’da olduğu gibi yine ateşli silahlar taşıdığı görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump, 11 binden fazla yaşlının huzurevlerinde ölmesinin ardından bir adım attı. Trump, ülke genelindeki 15 bin 400 huzurevine maske ve eldiven gibi ekipmanlar gönderilmesi, huzurevlerinin denetimi için eyaletlere 81 milyon dolarlık fon sağlanması kararını imzaladı.

Trump, Çin'i hedef almayı da sürdürdü; “Virüsün Vuhan kentindeki laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıt gördüm, ancak şu anda daha fazlasını söyleyemem” dedi. Kasım ayındaki seçimlerde Çin'in kendisi yerine Demokratların aday adayı Joe Biden'ın seçilmesini istediğini savunan Trump, “Çin, benim tekrar başkan seçilmemi istemiyor" ifadelerini kullandı.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ise önceki gün, “İstihbarat Topluluğu, Kovid-19 virüsünün insan yapımı veya genetik olarak değiştirilmediğine dair bilimsel verilerle hemfikir” açıklaması yapmıştı.

ulusal.com.tr

abd koronavirüs