Kayıp geminin rotası İsrail'miş

Kayıp geminin rotası İsrail'miş

Barzani’nin kaçak petrolünü taşıyan korsan tankerlerin gemi takip düğmesini neden kapattıkları belli oldu.

Barzani petrolünü AKP vasıtasıyla dünya piyasasına taşıyan tankerlerden Yunanistan bayraklı Kamari adlı tanker petrolü, gizlice İsrail’in Ashdod limanına boşattı.

Gazetemizin 3 Ağustos tarihli nüshasında bahsettiğimiz tanker 31 Temmuz’da korsan petrolü alarak Ceyhan’dan ayrılmış rotasını Mısır’ın Port Said limanı olarak göstererek 1 Ağustos’ta gemi takip düğmesini kapatmıştı. 6 Ağustos gününe kadar düğmesini kapalı tutan tanker dün ortaya çıktı.

156 bin DW kapasiteli tankerin Port Said limanına giderken rotasını değiştirdiği ve İsrail’in Ashdod limanına gelerek 1 milyon varillik ham petrolü buraya boşalttığı belirlendi. Tanker 6 Ağustos’ta buradan ayrılarak boş olarak rotasını Yunanistan’ın Kaloi Limenes limanına çevirdi.

(Görseli büyütmek için üzerine tıklayınız)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız daha önce yaptığı bir açıklamada “Üretildikçe hem iletilecek hem de bunlar tüketim piyasalarına sunulacak. Yüklenilen kargo İsrail'e mi başka bir yere mi başka bir ülkeye mi gitmiştir bunlar Türkiye'nin problemi değil çünkü petrol Irak'ın petrolü. Belki de kargo İsrail'e gitmiş olabilir ama sattıkları nokta da başka olabilir. Petrol borsasına giren bir birinci, ikinci elden tekrar farklı sahiplikleri de gidebilir. Akdeniz piyasasına genelde sattıklarını söylediler.” Demişti.

Bu arada 30 Temmuz’da Ceyhan’a gelen yine Yunanistan bayraklı Nissos Paros adlı 115 bin DW kapasiteli tankerin 5 Ağustos'ta Ceyhan’dan petrolü alarak ayrıldığı ve rotasını aynı şekilde Port Said olarak gösterdi. Nissos Paros’un petrolü ne yapacağı konusunda farklı yorumlar yapıldı ya rotasını Asya piyasalarına çevireceği, yada yine gemi takip düğmesini kapatıp kamuoyundan kendisini gizleyerek İsrail’e gideceği veya ikinci bir tankere yükünü aktaracağı değerlendirilmesi yapıldı.

(Görseli büyütmek için üzerine tıklayınız)

Kuzey Irak'tan Ceyhan'a, 2,6 milyon varillik depolama kapasitesinin tamamen dolduğu gerekçesi ile kesilen petrol akışı Ceyhan’daki tanker trafiğinin yoğunlaşması ve dolumu nedeniyle, Pazar gününden itibaren yeniden başlandı.

Dün Ceyhan’da 105 bin DW kapasiteli Sea Grace adlı tankerin dolumu yapılırken, 1 tankerin dolum için Ceyhan açıklarında beklediği 4 tankerin de bugün ve yarın Ceyhan’da olacağı belirlendi.

Derya Derviş

Aydınlık

israil gemi