Kıbrıs'ta ABD açılımı

Amerika bölgede Rusya'ya karşı Kıbrıs kartını devreye sokma arayışında. Bu kapsamda 52 yıl aradan sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Kıbrıs adasına gidiyor. Biden'ın temel gündemi Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz rezervi. ABD bu gazı Rusya'nın Avrupa'ya sattığı gaza alternatif olarak görüyor.

Kıbrıs'ta ABD açılımı

52 yıl aradan sonra Kıbrıs tarihi bir ziyarete hazırlanıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden yarın Kıbrıs'ı ziyaret edecek. Biden'ın ajandasındaki öncelikli gündem maddesi Kıbrıs açıklarında bulunan zengin doğalgaz rezervleri.

Kıbrıs doğalgazı Amerika, Avrupa ve Rusya arasındaki dengeleri yakından ilgilendiriyor. ABD, Rus gazına bağımlı olan Avrupa'yı Kıbrıs gazı ile rahatlatmayı hedefliyor. Ukrayna krizi ile birlikte yaşanacak olası bir enerji krizinde, ABD Kıbrıs gazını Rusya'ya karşı devreye sokabilmek istiyor.

Bu stratejik plan çerçevesinde Türk tarafı da Rumlarla yeni bir müzakere sürecine sürüklendi. Görüşmeler geçen Şubat ayından bu yana sürüyor. ABD Başkan yardımcısı Biden taraflar arasında bir uzlaşı sağlayarak bir taşla iki kuş vurmayı istiyor.

Ada enerji kaynaklarıyla Ukrayna krizinde ABD - Avrupa cephesinin elini güçlendirebilir. Öte yandan Doğu Akdeniz'de işgal ettiği yer bakımından Kıbrıs Adası, Rusya - Çin - Suriye cephesine karşı önemli bir Atlantik üssü olabilir.

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Ukrayna kriziyle bağlantılı diğer güdemi Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlar.

Rus işadamları, hali hazırda Güney Kıbrıs'ın en büyük yabancı yatırımcıları. İki ülke arasındaki ticari ilişkinin boyutu Güney Kıbrıs için hâlâ kritik önemde... Joe Biden, Rusya ile yoğun ekonomik ilişkileri olan Rum kesimini ABD yaptırımlarını uygulaması konusunda teşvik edecek.

Biden'in programı adanın güneyinde yapacağı temaslarla başlayacak. Ardından Biden, KKTC'ye geçerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile buluşacak. Biden'in akşam yemeğinde Rum lider Anastiadis ve Eroğşlu'nu bir araya getirmesi bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr