Aile geçindiren, yaşam mücadelesi veren, toplum hayatına katkı sağlayan kadınlar...

Türkiyemizin başı dik kadınları toplumsal hayatın her alanında ön planda. Emekçi kadınlarımız simitçi, makinist, servis şoförü, balıkçı, bilim insanı, fabrika işçisi ve daha nice meslekte adlarını tarihe altın harflerle yazdırıyor.

Aile geçindiren, yaşam mücadelesi veren, toplum hayatına katkı sağlayan kadınlar...

Tabuları yıka yıka toplumun her alanında var olduklarını kanıtlıyorlar. Kimi zaman servis şöförü, kimi zaman tek başına ailesini ayakta tutan simitçi olarak.

Kızbeş Doğan... İstanbul'da iki çocuğunu tek başına büyüttü Doğan... Kınalı kuzularını vatan borçlarını ödesinler diye askere uğurladı. Simit satarak geçimini sağlıyor, asker evlatlarına para gönderiyor. Öğretmen lisesi mezunu. Kızbeş Doğan... Liseden sonra eğitim hayatına devam edemedi. Gerekçe "pancarlar tarlada kalmasın"dı. Ve sonra da erken yaşta evlendirildi.

Dile kolay tam 17 yıldır, bir başına geçindiriyor ailesini. Sabah saat 5'te geçiyor ekmek teknesi, simit tezgahının başına.

Serpil Çiğdem ve Hatice Gül Üstündağ... Onlarsa İstanbul uykudayken, makas değiştiriyor. Makinistler. Ve ikisi de anne...

Gece gündüz demeden, çocuklarına hasret, koca bir şehrin ulaşımını sağlıyorlar. Bir istasyondan diğerine, demirden vagonlarda kazanıyorlar ekmek paralarını.

Çiğdem, kadınların hayatın her alanında her işi yapabileceğini özellikle belirtiyor.

Sadece İstanbul mu? Anadolu'nun her yerinde devam ediyor kadınların emek mücadelesi. Hemde Ege'nin derin maviliklerinde...

Fatma Değirmendere 70 yaşında... Zübeyde Dilsiz ise 65... Yüzlerinde yaptıkları işin zorluğu yerine gülümseme var.

İzmir Foça'da 30 yıldır omuz omuza sağlıyorlar geçimlerini. Aynı teknede balıkçılık yapıyorlar. Değirmendere tekneyi kullanıyor, Dilsiz ağları denize bırakıyor...

Bahar Bayram, Lüleburgaz'da yaşıyor... Öğrenciler için direksiyon sallıyor.

Bahar Bayram, öğrencileri anne şefkatiyle okullarına ulaştırıyor.

Türk kadınının emek mücadelesi hayatın tüm alanında devam ediyor. Üstelik sadece Türkiye'de değil. Antartika'da başlatılan önemli bir projenin başındaki kişi bir Türk kadını.

Burcu Özsoy... Antarktika’da "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü"nün kurulması için çalışmalarını sürdüren 9 kişilik ekibin başındaki bilim insanı.

Yaptığı çalışmalar, Türkiye'nin Antarktika üzerinde bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal açıdan söz sahibi olması için büyük önem taşıyor.

ulusalkanal.com.tr

türkiye