Avrupa’da resesyon bekleniyor

Koronavirüs sonrası Avrupa’da resesyon yani durgunluk bekleniyor. Belçika Merkez Bankası, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 8 küçülebileceğini belirtti. Koronavirüsün ülke ekonomilerine etkisi ağırlaşırken Polonya Merkez Bankası da bir hamle yaptı, faiz indirimine gitti.

Avrupa’da resesyon bekleniyor

Koronavirüsün ekonomide yarattığı kriz birçok ülkeyi vurdu. Açıklamalar peş peşe geldi. Önlemler ise günü kurtarma adına yürürlüğe koyuluyor. Avrupa ekonomisi resesyona yani durgunluğa girme tehlikesiyle karşı karşıya.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle Uluslararası Para Fonu'nun yaptığı küresel resesyon uyarısı Dünya Bankası raporlarında da yer aldı. Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya bölgesi için hazırlanan İlkbahar 2020 Ekonomik Güncelleme Raporu’nun sonuçları açıklandı. Rapora göre, koronavirüs pandemisinin etkisiyle 2020 yılında Avrupa ve Orta Asya’da bölgesel büyüme yüzde 4,4 ile yüzde 2,8 arasında daralacak.

Avrupa ülkeleri ise koronavirüsün etkilerine karşı hamle üstüne hamle yapıyor. Hayata geçirilen önlemler ise fayda etmiyor. Polonya Merkez Bankası, ekonomiyi koronavirüsün etkisinden korumak için 3 haftada sürpriz bir şekilde ikinci kez faiz indirimine gitti. Geçen ay politika faizinde 50 baz puanlık indirime giden Polonya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 1'den yüzde 0,5 seviyesine çekti.

Polonya para birimi Zloti, kararın ardından avro karşısında yüzde 0,4 değer kaybetti. Polonya İhracat Geliştirme Bankası’na göre ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ikinci çeyrekte yıllık 17,5 düşebilir. Tüm yıl ise yüzde 4,4 küçülme yaşanabilir.

Belçika Merkez Bankası da Kovid-19'a karşı ülkede uygulanan tedbirlerin 7 hafta sürmesinin ekonomik etkilerine ilişkin çalışmasını yayımladı. Buna göre, Belçika'da 2020 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla toplam yüzde 8 oranında küçülecek. Söz konusu küçülmenin milli gelire maliyeti yaklaşık 45 milyar avro olacak.

Alman Die Welt gazetesi ise “Koronavirüs sonrası küreselleşme sona erebilir” başlığı ile bir haber yayımladı. Haber, dünya genelinde yapılan anket sonuçlarına dayandırıldı. Haberde, Kovid-19 sonrası dünyadaki şirketlerin neredeyse yarısının tedarikçilerini değiştireceği öne sürüldü.

Uluslararası Çalışma Örgütü yayımladığı raporda bir uyarı yaptı. “Yeni sistem daha adil olmalı” denilen raporda, 3,3 milyarlık küresel iş gücünün yüzde 81’i Kovid-19 nedeniyle şimdiden etkilenmiş durumda olduğu, on milyonlarca insanın yıl sonunda işsiz kalmasının öngörüldüğü belirtildi. ILO Kovid-19’u, “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır küresel kriz” olarak tanımladı.

ulusal.com.tr

koronavirüs avrupa