Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla Genel Kurul açılacak

41 günlük tatilin ardından Meclis yarın mesaiye başlıyor. Genel Kurul, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açılış konuşmasının ardından çalışmalarına başlayacak. Meclis'in ilk gündem maddesi ise 2 Ekim'de süresi dolacak, Suriye- Irak tezkeresinin uzatılması olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla Genel Kurul açılacak

20 Ağustos'ta tatile giren Meclis Genel Kurulu, 1 Ekim Cumartesi günü açılıyor.

Yarın, ilk tören Türkiye Büyük Millet Meclisi Atatürk Anıtı'nda yapılacak. Anıta çelenk konulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak.

Saat 15’te, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın oturumu başlatmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Genel Kurul'a hitap edecek.

15 Temmuz Fethullahçı darbe girişiminde şehit olanların anısına bu yıl açılış resepsiyonu, müziksiz ve eğlencesiz olacak.

Meclis’in ilk iş gününde önemli bir gündem maddesi var. Genel Kurul'da 2 Ekim'de süresi bitecek Irak, Suriye tezkeresinin uzatılması teklifi ele alınacak. Tezkere hükümete, sınır ötesine asker gönderme yetkisi veriyor.

Sürenin uzatılmasına AKP ve MHP’nin olumlu HDP’nin ise olumsuz oy kullanacağı biliniyor. CHP’nin ise tezkereye destek verip vermeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Meclis'in diğer bir önemli gündem maddesi ise OHAL ilanının ardından çıkartılan kararnamelerin görüşülmesi. Kahraman, çıkartılan 8 KHK'nın Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu açıklamıştı.

CHP, 668 ve 669 sayılı kararnamelerin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. AKP ise kararnamelere yüksek yargının kapalı olduğunu savunuyor. Bu kapsamda AKP'nin yeni yol haritası belirlediği ifade edildi.

Milliyetin haberine göre, AKP, kararnamelerin Meclis'te yasalaşması için CHP'nin yüksek yargıdan alacağı sonucu bekliyor. İktidar partisinin kurmayları, eğer CHP, AYM'den yanıt almadan kararnameler yasalaşırsa yüksek yargı yolunun açılmasına sebebiyet verileceğini düşünüyor.

ulusalkanal.com.tr