MEB cerrahi maske makinesi üretti

Koronavirüs ile mücadele kapsamında, yurt genelinde koruyucu maske ve siperlik üretimleri hızla devam ediyor. Öğretmenlerin öncülük ettiği üretim faaliyetine, öğrenciler ve belediyeler de destek veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise çalışmaları bir tık öteye taşıdı; cerrahi maske makinesi üretti. Makine ile günde 100 bin adet maske üretilmesi hedefleniyor.

MEB cerrahi maske makinesi üretti

Milli Eğitim Bakanlığınca, mesleki ve teknik liselerde koruyucu ve önleyici malzemelerin üretim kapasitesi arttırıldı. Ayrıca, bu ürünlerin üreten cihazların Ar-Ge çalışmalarına hız verildi.

Çalışmalar sonucunda, Otomatik 3 Katlı Telli Ultrasonik Cerrahi Maske Makinesi üretildi. Makineyle, İstanbul'da Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde günde yaklaşık 100 bin maskenin seri imalatına başlandı.

Yurt genelinde gönüllü maske üretimleri de tüm hızıyla devam ediyor.

Ankara’nın Çubuk ilçesinde öğretmenler, sağlık çalışanları ve güvenlik güçleri için siperlik üretiyor. Çubuk Bilim Sanat Merkezi'nde günde 100 adet siperlik yapılıyor.

Kastamonu’da öğretmenler, sağlık çalışanları için evlerini atölyeye çevirdi. Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi öncülüğünde bir araya gelen 10 öğretmen, 3D yazıcılarla siperlik üretimine başladı.

Şanlıurfa'da usta öğreticiler, sağlık çalışanları ve güvenlik güçleri için koruyucu maske üretiyor. Birecik Halk Eğitim Merkezi’nde 22 gönüllü usta öğretici, ürettikleri maskeleri ilçedeki kurum ve kuruluşlara dağıtıyor.

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde gönüllü öğretmenler, 3D yazıcılarda ürettikleri yüz siperliklerini İlçe Devlet Hastanesine gönderiyor.

Konya'da ise üretimi öğrenciler yapıyor. Cumhuriyet Ortaokulu ve Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunda açılan tasarım ve beceri atölyelerinde üretilen maskeler, Karapınar Devlet Hastanesine teslim ediliyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı gençlik merkezlerinde başlatılan maske üretimine, Hakkari Gençlik Merkezi de destek veriyor. Gençler, sağlık çalışanları için üç boyutlu yazıcılarda günlük 150 siperlik üretiyor.

Sağlık çalışanları da maske üretimindeki yerlerini aldı. Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesindeki sağlık personeli, halk eğitim merkezi öğretmenlerinin gözetiminde maske üretimi yapıyor.

Maske üretim seferberliğine Amasya Belediyesi de katıldı… Kentteki bir tekstil fabrikasıyla anlaşan Amasya Belediyesi, kurumlara ve vatandaşlara ücretsiz dağıtılmak üzere günlük 10 bin adet steril maska üretimine başladı.

ulusal.com.tr

milli eğitim bakanlığı meb