'Derin Tarih'e yanıtı 2015'te mahkeme verdi: Tuvalet kağıdı denebilir
Atatürk'e ve Cumhuriyet'e hakaretler yağdıran 'Derin Tarih' isimli dergi için 'lüks tuvalet kağıdı' diyen Özdemir İnce, açılan davadan beraat etmişti.
Aydınlık'tan Irmak Mete'nin haberine göre, Derin Tarih isimli dergi, daha önce defalarca cumhuriyeti ve Atatürk'ü hedef alan yayınlar yaptı. Aydınlık gazetesinin eski yazarı, şair-yazar Özdemir İnce, “lüks tuvalet kağıdı” diye nitelendirdiği dergiye tepkisini köşe yazılarında gösterdi. İnce'nin yazıları nedeniyle Derin Tarih Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan gazetemize ve İnce'ye dava açtı ancak kaybetti.
Mahkemenin gerekçeli kararı çarpıcı: “Derin Tarih dergisinin bilimsel açıdan bir değerinin bulunmadığını belirtmek için 'lüks tuvalet kağıdı' tümcesiyle tamınlandığı, yazıda hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır.”
'CUMHURİYET DÜŞMANI'
Özdemir İnce, çeşitli tarihlerde yayımlanan yazılarında Derin Tarih dergisindeki çarpıklıkları ve hataları gözler önüne serdi. Sözde tarih dergisi 16. sayısında “Lozan ve Kürtler. İngilizler ile Mustafa Kemal nasıl anlaştı” başlığıyla Lozan Antlaşmasını kapak yapmıştı. İnce, 23 Temmuz 2013'te yayımlanan “Lozan'da neler döndü” başlıklı yazısında, derginin bu kapak haberini konu aldı. Yazıda Derin Tarih dergisini “lüks tuvalet kağıdı” olarak nitelendiren İnce, Mustafa Armağan'ın da “Cumhuriyet’in ve kurucularının manyakça düşmanlarından” biri olduğunu yazdı.
Armağan, yazı üzerine Aydınlık gazetesine ve İnce'ye manevi tazminat davası açtı.
'DERGİNİN YAYINI SEBEP OLDU'
10 Ekim 2013'te 28. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada 2 Nisan 2015'te karar çıktı. Mahkeme davanın reddine hükmetti. Mahkeme gerekçeli kararında şu noktalara yer verdi:
“Derin Tarih dergisi bilimsel açıdan bir değerinin bulunmadığını belirtmek için 'lüks tuvalet kağıdı' tümcesi ile tanımlandı. Dava dilekçesinde belirtilen diğer iddia olunan ifadeler davalı köşe yazarının eleştirisini içeriyor. Davacı tarafın kişilik haklarına saldırı amacı taşımıyor. Bu duruma davacı tarafın yayın ve yazıları neden oldu ve eleştirildi. Dava konusu yazıda hukuka aykırılık unsurunun bulunmadığı anlaşıldığından davanın reddi gerekmiştir.”
'HASTA BİR RUHSAL YAPI'
İnce'nin davaya konu yazının ilk paragrafı şöyle:
“'Lozan'da neler döndü?' başlığı bana ait değil. Çünkü Lozan'la ilgili olarak, içinde 'dönmek' fiili yani 'dalavere' bulunan, rezil bir cümle kurmam. Cümle 'Derin Tarih' adlı lüks tuvalet kağıdının Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan'a ait. 'Lozan ve Kürtler. İngilizler ile Mustafa Kemal nasıl Anlaştı?' yazan bir kapak yaptırmış. 'Lozan'da neler döndü?' başlıklı makaleyi de kendisi yazmış. Derginin kapağı ve makalesinin adı Mustafa Armağan'ın Lozan Antlaşması'na karşı iyi niyetli olmadığını, hasta bir zihinsel ve ruhsal yapı ile yaklaştığını gösteriyor.”
Armağan'ın dergideki yazıda Lozan'la ilgili “Bir devlet düşünün savaşa 2,5 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle giriyor, yaklaşık dörtte birini kurtarabiliyor ve ‘vatanımı kurtardım’ diye zafer çığlıkları atıyor” şeklindeki sözlerini İnce şöyle değerlendirmişti:
“Hayatım boyunca okuduğum en rezil satırlardan biri! Utanmazlık anıtı! Lozan’ı imzalayanlar, Osmanlı rezilliklerinden arta kalan, anavatan Anadolu’yu kurtardıkları için sevinmeyip de ne bok yiyecekler bre adam? 21,5 milyonmetrekare toprağı senin sevgili Osmanlı’n kaybetmiş, bunun hesabını Cumhuriyeti kuranlara mı soracaksın? Mustafa Armağan, Cumhuriyet’in ve kurucularının manyakça düşmanlarındandır.”
ulusalkanal.com.tr