Anız yakmanın zararları ve çözüm yolları
Çukurova’da buğday hasatları başladı. Hasat sonrası hızlıca yeni mahsuller ekmek isteyen çiftçilerin bazıları, maalesef ki anız yakma yolunu seçiyorlar. Peki anız yakmak doğru mu? İşte anız yakmanın zararları ve çözüm yolları...
Haber: Yalçın Semir Akarsu
Buğday hasatlarının başladığı Adana’da, çiftçiler yeni mahsuller ekebilmek için, anızları toplamak zorunda.
Son yıllarda çiftçiler anız yakma konusunda bilinçlense de, anızları tarlasından toplayacak araçlara sahip olmayan küçük üreticiler, zaman zaman yakma yolunu seçiyor.
Ulusal Kanal’a konuşan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, anız yakmanın toprağa ve çevreye ciddi zararlar verdiğini belirtti.
Anız yakılmasının verimliliği de azatlığını belirten Doğru, tarımda kooperatifleşmenin önemine dikkat çekti.
Tarımda kooperatifleşme olmadığı için, küçük üreticiler, anızlarını tarlalarından toplatamıyorlar.
Mutlu Doğru, hasat yapan şirketlerinin desteklenip, anız toplatma makineleri aldırılarak, sorunun bir nebze de olsa çözülebileceğini belirtti.