Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov, Azerbaycan'ı görüştü

Ermenistan'ın saldırısına Rusya sonrası diplomasi trafiği başladı. Rus Mevkidaşı Sergey Lavrov, Ermeni ve Azerbaycanlı mevkidaşları ile görüşmeler yaptı. Moskova ise saldırı sonrası tarafları müzakereye çağırdı. KKTC Başbakan Ersin Tatar, Ermenistan'ın piyon olarak kullanıldığına dikkat çekti, "Ermenistan’la onu saldırıya teşvik edenler hayallerine ulaşamayacaktır" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov, Azerbaycan'ı görüştü

Kafkaysa'da yükselen tansiyon Rusya'yı rahatsız etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ve Ermenistan'a derhal ateşe son vermeleri yönünde çağrı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada taraflar durumun istikrara kavuşturulması için müzakerelere başlamaya davet edildi.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştükten sonra diplomasi mesaisini sürdürdü. Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan'la konuştu. Cephe hattında devam askeri faaliyetlerden, sivillerin hedef alınmasından endişe duyduklarını belirtti.

Bölgede derhal ateşkes sağlanması gerektiğini söyleyen Lavrov, Rusya'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'ndaki diğer eş başkanlarla durumu istikrara kavuşturacak arabuluculuk çabaları sarf etmeye devam edeceğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çatışmaların durdurulması için çağrıda bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yazılı açıklama yaptı. Tarafların Minsk gurubu himayesinde ön şartsız, müzakerelere dönmesinin acil önem taşıdığını kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar ise Ermenistan'ın saldırısına tepkiliydi. Ermenistan'ın piyon olduğunu vurguladı.

Ermenistan'ın, kardeş Azerbaycan'a yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Belli ki birileri bölgeyle ilgili emellerini gerçekleştirme hayaliyle Ermenistan'ı da piyon olarak kullanmaktadır. Ancak şu bilinsin ki; Azerbaycan asla yalnız değildir ve Ermenistan’la onu saldırıya teşvik edenler hayallerine ulaşamayacaktır.

İran'da Azerbaycan ve Ermenistan'ı sağduyuya davet etti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, "Ateşkesin sağlanması ve taraflar arasında diyaloğun başlaması için tüm imkanlarını kullanmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

çavuşoğlu ermenistan azerbaycan savaş