Son karar: Taslak açıklanmayacak!

PKK "Öcalan'ın hazırladığı açılım taslağını kamuoyuyla paylaşırız" açıklamaları MİT masasında son buldu. Kandil'de KCK yöneticileri ile görüşen HDP heyeti İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmeyi beklerken MİT'in ayağına gitti. Son karar da o görüşmede verildi: Açılım taslağı kamuoyuna açıklanmayacak!

Önce HDP, sonra KCK, "Taslağın tamamını kamoyuna açıklarız" dedi. Kandil dönüşü İmralı'ya gitmek isteyen HDP heyetin MİT'in ayağına gitti. Öcalan'ın hazırladığı açılım taslağı ile iligili son karar da MİT görüşmesinde verildi: 4 bölümden oluşan 66 maddelik açılım taslağı kamuoyuna açıklanmayacak.

Geçen hafta görüşme trafiği HDP heyetinin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptığı görüşmeyle başlamıştı. Görüşmenin ardından açıklama yapan heyet, Akdoğan ile yapılacak ikinci görüşmenin ardından Kandil'e gideceklerini belirtti.

Ancak Kandil ziyareti beklenenden erken gerçekleşti. Heyet Akdoğan ile ikinci kez görüşemeden apar topar Kandil'e çıktı.

Öcalan'ın mesajları Kandil'de KCK yöneticilerine iletildi. KCK'nın taslağa yönelik tutumu ise şartlı destek oldu. Böylece, PKK-Öcalan arasındaki fikir ayrılığı taslak üzerinden bir kez daha somutlaştı.

Programa göre heyet, Kandil dönüşü İmralı'ya giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşecek ve Kandil'in mesajlarını iletecekti. HDP'li Sırrı Süreyya Önder de "İmralı'dan döndükten sonra taslağı bir iki gün içinde kamuoyuna açıklayacağız" dedi, taslakta "özerkliğin de olduğunu" söyledi. Ancak Öcalan görüşmesi gerçekleştirilemedi. Bunun üzerine bu kez KCK'dan açıklama geldi. KCK Eş Başkanlığı heyetin bir iki gün içinde İmralı'ya gidememesi durumunda taslağın tamamının kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.

Öcalan ile görüşmesi beklenen İmralı heyeti MİT ile görüştü. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da bulunduğu görüşmede "Taslağın kamuoyuna açıklanmaması" kararlaştırıldı. Kandil'in görüşleri de Öcalan yerine MİT'e iletildi.

ulusalkanal.com.tr