Deprem dayanıklılık testi kamu eliyle yapılmalı

İzmir depremi binaların depreme dayanıklılık testlerinin yapılıp yapılmadığını bir kez daha gündeme getirdi. Deprem uzmanları, binaların dayanıklılık testlerinin zorunlu olması ve vatandaşın insiyatifine bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde, belediyeler ve vatandaşların işbirliğiyle sürecin yürütülmesi öneriliyor.

Deprem dayanıklılık testi kamu eliyle yapılmalı

Seda Akyüz

Deprem uzmanları, binaların depreme dayanıklılık testi için önemli uyarılarda bulundu. Testlerin zorunlu, kamu ve vatandaşların işbirliğiyle yapılması gerektiğinin altı çizildi.

İzmir’de meydana gelen 6,9 şiddetindeki deprem bir gerçeği daha gün yüzüne çıkardı. Depremde yerle bir olan Doğanlar ve Rızabey apartmanlarının depreme dayanıksız olduğuna dair rapor verildiği öğrenildi. Ancak buna rağmen bina sakinleri risk tehlikesi bulunan o dairelerde oturmaya devam etti.

Deprem uzmanlarına göre,vatandaşın riskli binalarda oturmaya devam etmesinin nedeni açık. Deprem dayanıklılık testi, binaların yıkılıp yeniden yapılması, yani vatandaşın belini büken yüksek maliyet. Uzmanlara göre, hükümetin kentsel dönüşüm adımları olumlu ancak binaların depreme dayanıklılık testlerinin vatandaşın inisiyatifine bırakılması yanlış.

Gazi Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal yapılması gerekenleri Ulusal Kanal’a anlattı. Pampal, deprem dayanıklılık testi, çürük raporu verilen binaların yıkım-yapıp aşamalarının kamu-vatandaş işbirliğiyle yapılmasını önerdi.

Pampal, olası Marmara depremine de dikkat çekti, dayanıksız binalar için acilen hareket geçilmesi gerektiğini vurguladı.

ulusal.com.tr

deprem izmir çevre ve şehircilik bakanlığı