Daire Başkanı Engin Dinç'in tetikçinin Samast olduğunu bildiği ve raporu 9 yıl gizlediği tespit edildi

Görevdeki Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç de Hrant Dink cinayeti şüphelileri arasında yer aldı. Engin Dinç, Dink'i öldürecek tetikçiyi 4 ay önceden bilmesine rağmen cinayeti önlenmediği, önlemediği gibi istihbarat raporlarını 9 yıl boyunca gizlemekle suçlandı.

Daire Başkanı Engin Dinç'in tetikçinin Samast olduğunu bildiği ve raporu 9 yıl gizlediği tespit edildi

Görevdeki Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in Gazeteci Hrant Dink'i öldürecek tetikçinin belirlendiği istihbarat raporlarını gizlediği ortaya çıktı.

Gerçek, savcı Gökalp Kökçü'nün sorgusunda ortaya çıktı. Engin Dinç kendisini savunmak için 9 yıldır soruşturma ve yargılamalarda hiç bilinmeyen bir raporu savcıya verdi. Ancak savcı rapordaki ayrıntıları araştırınca Engin Dinç'i kritik bilgileri gizleyerek cinayete ortak olmaktan sanık yaptı.

Engin Dinç sorgu odasına girdiğinde 9 yıldır kayıp olan 12 Eylül 2006 tarihli F3 raporunu savcıya sundu. Cinayetten 4 ay önce hazırlanan raporda tetikçi Ogün Samast bilgisi yazıyordu. Beldede F4 raporu hazırlanarak İstihbarat Dairesi'ne gönderildiği de belirtilmişti. Ancak bugüne kadar F4 raporu da ortaya çıkmadı. Ramazan Akyürek'in Trabzon Emniyet Müdürü, Engin Dinç'in de Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olduğu dönemin kayıtları cinayetten 9 gün önce sıfırlanmıştı. Bu talimatı da Daire Başkanlığı'na yükseltilen Fethullah sicilli Ramazan Akyürek verilmişti. Hem Trabzon İstihbaratının bilgisayarları hem de Ali Fuat Yılmazer'in başında olduğu dairedeki C Şube sunucuları silinmiş ve raporlar yok edilmişti.

9 yıl boyunca "tetikçi Ogün" bilgisinin yer aldığı F3 raporunu gizlediği ve cinayeti 4 ay önceden bilmesine karşın önlemediği için Engin Dinç hakkında kasten adam öldürmekten hapis cezası istendi.

Savcı Gökalp Kökçü, Engin Dinç'in ifadelerinde yalan söylediğini de tespit etti. Dinç, "15-17 Şubat 2006'da İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'i arayarak Dink'i öldürecekler, tedbir alın" dediğini iddia etti. Savcılık HTS kayıtlarını incelemeye aldı ve böyle bir görüşme olmadığı belirlendi. İddianamede Engin Dinç'in HTS kayıtlarının savcıya ulaştırılmasını engellediği de vurgulandı.

Trabzon İstihbarat Şube'in Ogün Samast'ı cinayet için İstanbul'a yola çıktığı 17 Ocak 2007 tarihine kadar izlediği de vurgulandı.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr