Adalet Bakanlığı, yapay zeka çalışmaları için şube kurdu

Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte yargı, yapay zeka çalışmalarına hız verdi. Adalet Bakanlığı bünyesinde sadece yapay zeka çalışmaları için bir şube kuruldu. Bakanlar Kurulu üyelerine sunum yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, adli işlemlerin hızlandırılması ve hata ihtimalinin sıfıra indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Adalet Bakanlığı, yapay zeka çalışmaları için şube kurdu

Türk yargısı teknolojik gelişmelere ayak uydurmak için yeni adımlar attı. Adalet Bakanlığı, yapay zeka çalışmaları için bir şube kurdu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül 7 Eylül’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında yargıda dijitalleşme alanında atılan adımlara dair bir sunum yaptı. Milliyet gazetesinin haberine göre, sunumda yargıda yapay zekâ uygulamaları için çalışmaların başlatıldığı bildirildi.

Gül, yapay zeka sayesinde adli işlemlerin hızlandırılması ve hata ihtimalinin sıfıra indirilmesinin amaçlandığını belirtti. Davalardaki uyuşmazlığa uygulanacak mevzuatın tespit edilmesinde de yapay zekâ uygulamalarının geliştirileceğini ifade etti.

Bakan Gül, sunumunda yapay zekâ sisteminin Almanya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde devreye girmeye başladığını söyledi.

İngiltere’den örnek veren Gül, yapay zekânın verdiği her beş karardan dördünün mahkeme kararıyla örtüştüğünü kaydetti.

Abdülhamit Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi ile hayata geçirmeyi planladıkları ve testi yapılan E-Duruşma uygulamasını da Bakanlar Kurulu’nda anlattı.

Uygulamanın avukatın talebine ve hakimin kabulüne bağlı olduğu kaydedildi. Sistemle “zaman ve emek tasarrufu” sağlanacağını belirten Gül, bunun adliyelerin yoğunluğunu da azaltılacağını paylaştı.

ulusal.com.tr

adalet bakanlığı