Doğa harikası Artvin'e yapılacak maden birçok canlının sonu olabilir

Artvin ile özdeşen doğa, maden ocağı ile birlikte yok olabilir. TEMA Vakfı, maden şirketinin faaliyetleri karşısında Artvin'in neler kaybedeceğini sıraladı.

Artvin halkı Cerattepe'de doğanın katledilmesine karşı 24 hazirandan bu yana direniyor.

Tema Vakfı, maden şirketinin faalietleri karşısında Artvin neler kaybedeceğini nedenleriyle birlikte açıkladı.

Maden ruhsat alanı, Artvin ili yerleşim yeri alanının yaklaşık 15 katı büyüklüğünde yamaç üzerinde bir alan. Artvin şehir merkezinin üst mahallerine kadar iniyor.

Cerattepe Artvinlilerin kültür ve geleneklerine bağlılığının da simgesi. Geneleksel Kafkasör şenliklerinin yapıldığı alanda maden bölgesi alanında yer alıyor.

Bölgede maden arama ve işletilmesi faaliyetinden yer altı ve yer üstü sularıda etkilenecek. Şehrin içme ve kullanma suyu kaynaklarının büyük bir kısmı maden ocağı bölgesinde .

Artvinliler madene karşı ilk mücadelerini 1995 yılında başlattı. İlk mücadele ile birlikte Hatila Vadisi Milli Park olarak ilan edildi. Ancak parkin bir kısmı maden ocağı bölgesinde kaldı.

Madencilik faaliyetleri süphesiz en çok Artvin'in doğasını etkileyecek. 200’ü sadece bu bölgede yetişen endemik, 305’i ise nadir bulunan yaklaşık 1900 bitki türü ile Antalya ve İstanbul’dan sonra, ülkemizin en zengin üçüncü ilidir.

Bölgenin hayvan çeşitliliği bakımından da önemli bir yere sahip. Yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yollarından biri Kafkasör ve Genya Dağı bölgesi. Birçok uluslararası sözleşmede göç yollarının korunması hüküm altına alınmıştır.

ulusalkanal.com.tr