ABD’de polis tasarısı tartışması

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, emniyet güçleri tarafından aşırı güç kullanılmasını yasaklayan tasarıyı onayladı. Tasarı polis teşkilatının yeniden düzenlenmesi ve görevini kötüye kullanan polislerin deşifre edilmesi öngörülüyor.

ABD’de polis tasarısı tartışması

Siyahi George Floyd’un öldürülmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde polis şiddetini sınırlayan adımlar atılmaya başlandı.

Önce ABD Başkanı Donald Trump, federal çapta polis teşkilatları konusunda bir kararname imzaladı şimdi de Temsilciler Meclisi, emniyet güçlerinin aşırı güç kullanılmasını yasaklayan tasarıyı onayladı.

Tasarıda polis teşkilatının yeniden düzenlenmesi, her türlü boğucu müdahalenin yasaklanması, ani ev baskınlarının sonlandırılması ve görevini kötüye kullanan polislerin deşifre edilmesi öngörülüyor.

Demokrat vekillerce oylamaya sunulan "George Floyd için Adalet ve Polislik Yasası" adlı tasarı, 181'e karşı 236 "Evet" oyu alarak Temsilciler Meclisinden geçti. 3 cumhuriyetçi vekilin tasarıya evet oyu vermesi dikkat çekti.

Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, tasarının, kötü eğilimli polisleri cezalandırarak polislik kültürünü şiddetten ve sistemik ırkçılıktan arındırmayı amaçladığını söyledi.

Tasarının yasalaşması için gözler Amerikan Senatosunda. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu senatodan tasarının geçmesi beklenmiyor. Cumhuriyetçi Senatörlerin ise kendi hazırladıkları tasarıyı sunması bekleniyor.

Cumhuriyetçilerin tasarısında ise, polis teşkilatında ırkçılık ve şiddetin sonlandırılmasının hedeflendiği ancak polislerin kendi güvenliğine tehdit durumunda gerekli müdahaleleri yapabilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Diğer yandan George Floyd eylemleri bir ayını doldurdu. Başkent Washington'da (vaşingtın) Beyaz Saray önünde gösteriler devam ediyor.

ulusal.com.tr

abd Amerika Birleşik Devletleri George Floyd