Taşeron işçilerin kadroya alınmasında hazırlanan taslağın ayrıntıları belli oldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taşeron işçilere kadro açıklamasının ardından hazırlanan taslakla ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Taslağa göre işçilerin önüne süre, sınav ve güvenlik soruşturması gibi engeller çıkıyor. Ayrıca kadroya geçen işçi kıdem tazminatından da vazgeçmek zorunda. Ulusal Kanal’a konuşan uzmanlar taşeron işçilerin kadro değil sözleşmeli personel olarak çalıştırılacağı görüşünde.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı kamu sektöründeki taşeron işçilerin kadroya geçirileceği haberinin altından emekçilere tuzaklı yollar çıktı.

Müjde olarak duyurulan tasarının ayrıntılarını Maliye Bakanı Naci Ağbal açıkladı.

15 gün içinde Meclis'e gönderileceği belirtilen taslağa göre taşeron işçi kadroya girebilmek için sınavdan geçirilecek. Sınavda başarılı olamayanlar kadroya giremeyecek.

Taşeron işçilerden kadroya alınanlar geçmişe yönelik hak ve kıdem tazminatı talebinde de bulunamayacak.

Taslağa göre, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Kamu kurumları kaç kişiyi istihdam etmek istiyorsa ilgisine göre Maliye ya da İçişleri Bakanlığı'na bildirecek.

Kadroya alınarak kamuda istihdam edilecek taşeron personelle 3'er yıllık sözleşme yapılacak.

Taslakta, kadroya girecek taşeron işçinin maaşında bir değişikliğin olmayacağı belirtiliyor. Mevcut taşeron işçilerin tamamına yakını asgari ücret aldığı için kadrolu ücretleri de asgari ücret düzeyinde kalacak.

Taslağı Ulusal Kanal’a değerlendiren Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, taşeron işçilerin kadro değil sözleşmeli personel olarak çalıştırılacağını söyledi.

Taşeron sorununu en çok yaşayan sendikalardan olan Türk İş’e bağlı Yol İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Uçar da “Taşeronu ortadan kaldıracağız demek bir lütuf değildir” diye konuştu.

Haber-Kamera: Tansev Kara-Ali Turna

ulusalkanal.com.tr