KKTC'de bölünme açılımı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde devam eden müzakere süreci koalisyon hükümetini birbirine düşürdü. Nedeni ise Milli Eğitim politilkalarının sürece uygun hale getirilmesi. Milli Eğitim Şurası'na sunulan Yunanca'nın zorunlu yabancı dil sayılması ve Andımızı kaldırma önerileri tartışmalara yol açtı. Demokrat Partili Milli Eğitim Bakanı bu uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi. Ancak Cumhuriyetçi Türk Partisi süreç için gerekli dedi.

Müzakere süreci, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde iç politikaya da yansıdı. Milli Eğitim politikalarının görüşüldüğü Eğitim Şurası'na koalisyon hükümeti ikiye bölündü.

Tartışmanın odağında ise, Rum Kesimi'nin müzakere sürecindeki taleplerine uygun önerilerin "yeni milli eğitim politikası" olarak sunulması oldu.

Gazimağusa'da başlayan Eğitim Şurası'nda Yunanca'ya resmi dil statüsü yolunu açacak öneriler geldi. Dil Eğitim Komisyonu Yunanca’nın zorunlu yabancı dil olarak ders programlarına dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Öneriler bununla da bitmedi. Andımız'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki okullardan kaldırılması ve ilahiyat kolejinin kapatılması da önerildi.

Komisyona sunulan bu öneriler KKTC hükümetini ikiye böldü. Demokrat Parti'li Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Şura’nın kararlarını kabul etmediğini belirtti.

KKTC Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, "Bunların tavsiye niteliğinde uygulanması için Bakanlar Kurulu kararı gerekir. Ben bu uygulamaları Bakanlar Kurulu'na dahi götürmeyeceğim." dedi.

Ancak koalisyon hükümetinin diğer ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi, bakan Arabacıoğlu'nun görüşlerine mualefet etti. CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, AKP Hükümeti'ni örnek gösterdi. Andımızın Türkiye'de de kaldırıldığını hatırlatan Erk, "Süreç için gerekli tüm adımların atılması gerek" dedi.

Şura kararları Güney Kıbrıs Rum yönetiminde de yankı buldu. Rum Milli Eğitim Bakanı Kostas Kadis, Yunan dilinin KKTC’de zorunlu ders haline getirilmesi tavsiyesini olumlu bir gelişme olarak niteledi.

ulusalkanal.com.tr

bölünme KKTC milli eğitim müzakere